Το real estate στην εποχή του big data

Το real estate στην εποχή του big data

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον των εταιρειών του κλάδου των ακινήτων μπορεί να αναδειχθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και δη η αξιοποίηση της αναπτυσσόμενης πρακτικής της ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων και πληροφοριών της κάθε επιχείρησης (big data). Πρόκειται για ένα νέο τομέα, ο οποίος αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να παράσχει σημαντικές πληροφορίες στη διοίκηση της εκάστοτε επιχείρησης. Σε σχετική έρευνα, η Catella Research εξέτασε το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας και τη μελλοντική βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού κλάδου ακινήτων, σε σύγκριση με την ψηφιακή εποχή. Συνολικά εξετάστηκαν οι πρακτικές 468 ευρωπαϊκών εταιρειών ακινήτων. Οπως προκύπτει, παρότι οι εταιρείες αυτές παράγουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών αξιοποιεί τις πληροφορίες αυτές ως στοιχείο της ακολουθούμενης διαδικασίας για την παροχή υπηρεσιών, τον στρατηγικό σχεδιασμό ή τις μεθόδους πρόβλεψης (π.χ. της πορείας των τιμών πώλησης ή ενοικίασης) που χρησιμοποιούν.

Ειδικότερα, το 60,4% των επιχειρήσεων προχωράει στη λήψη αποφάσεων, αντλώντας από την παρελθούσα εμπειρία, ενώ μόνο το 23,4% αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που προκύπτουν από την ίδια τη λειτουργία της επιχείρησης.

Παρ’ όλα αυτά, η ψηφιοποίηση που τείνει να επεκταθεί και στον κλάδο των εταιρειών ακινήτων αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά βήματα καινοτομίας στον τρόπο που λειτουργούν. Για παράδειγμα, θα προκύψουν αλλαγές στις μεθόδους πρόβλεψης της πορείας της αγοράς, νέες και πιο διαφανείς μέθοδοι καθορισμού των τιμών πώλησης ή ενοικίασης, όπως επίσης και πρακτικές προώθησης ακινήτων, προσαρμοσμένες στα θέλω του εκάστοτε ενδιαφερομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή