Αποδόσεις έως 19% στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Αποδόσεις έως 19% στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις υψηλότερες αποδόσεις από το 2006 αναμένεται να καταγράψει φέτος η ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Cushman & Wakefield, αυτές θα αγγίξουν το 19%, έναντι 26% πριν από εννιά χρόνια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων θα εμφανίσει τις καλύτερες αποδόσεις φέτος με 22%, ενώ θα ακολουθήσουν τα κτίρια γραφείων και τα βιομηχανικά ακίνητα με αποδόσεις της τάξεως του 17%. Σημειωτέον ότι ως απόδοση νοείται ο συνδυασμός από την αύξηση της αξίας των επαγγελματικών ακινήτων και την αύξηση των τιμών ενοικίασης.

Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον έχουν οδηγήσει τις αξίες των επαγγελματικών ακινήτων προς τα πάνω, τονώνοντας παράλληλα και την επιχειρηματική δραστηριότητα, συνεπώς και τη ζήτηση για γραφεία, καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους. Πάντως, κατά το 2016, εκτιμάται ότι οι αποδόσεις των ακινήτων θα περιοριστούν σε 9%, καθώς ήδη ο ανταγωνισμός των επενδυτών έχει οδηγήσει τις τιμές σε υψηλό επίπεδο, που δύσκολα θα αυξηθεί πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, ενώ και οι αυξήσεις των ενοικίων δύσκολα θα ξεπεράσουν το 3%, σύμφωνα με τους αναλυτές. Τις καλύτερες επιδόσεις κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, πάντως, εκτιμάται ότι θα καταγράψουν τα βιομηχανικά ακίνητα, όπου υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ανόδου των ενοικίων.

Μεταξύ των μεμονωμένων αγορών (συνολικά καλύπτονται 121 πόλεις από την Cushman & Wakefield), τα καταστήματα του Δουβλίνου προβλέπεται να καταγράψουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις φέτος με 30%, καθώς οι τιμές των ενοικίων εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 17% χάρις στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων. Αντίστοιχα, αποδόσεις 16% αναμένεται να καταγράψουν και τα κτίρια γραφείων στην ιρλανδική πρωτεύουσα, ενώ σημαντικές αποδόσεις προβλέπονται και για τα εμπορικά ακίνητα της Βαρσοβίας (15%), τα γραφεία στο Σίτι του Λονδίνου (15%), αλλά και τα γραφεία κι εμπορικά καταστήματα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, με συνολικές αποδόσεις της τάξεως του 14% σε όλες τις περιπτώσεις. Γενικότερα, όπως τονίζουν στελέχη της Cushman & Wakefield, οι περιφερειακές αγορές στην Ευρώπη αναμένεται να καταγράψουν και τις υψηλότερες αποδόσεις κατά το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή