Ρευστοποιήσεις κερδών στα επαγγελματικά ακίνητα του Λονδίνου

Ρευστοποιήσεις κερδών στα επαγγελματικά ακίνητα του Λονδίνου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πωλητήριο βάζουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες κτιρίων γραφείων στο Λονδίνο, ιδίως μάλιστα όσοι έχουν καταγωγή από την Ασία. Σύμφωνα με στοιχεία που επιμελήθηκε η Great Portland Estates Plc., κτίρια γραφείων συνολικής αξίας σχεδόν 9 δισ. ευρώ διατίθενται σήμερα προς πώληση στη βρετανική πρωτεύουσα και δη στην συνοικία του Σίτι, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 510% σε σχέση με τον προηγούμενο Μάιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξίες των κτιρίων γραφείων στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί κατά 59% από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα, ενώ αντίστοιχα οι τιμές των ενοικίων είναι υψηλότερες κατά 21%. Ως εκ τούτου, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank αναφέρει ότι οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς το κόστος απόκτησης τέτοιου είδους ακινήτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι Ασιάτες επενδυτές έχουν πρόσθετο κίνητρο να πωλήσουν κτίρια γραφείων, καθώς όχι μόνο θα κεφαλαιοποιήσουν τις υπεραξίες που έχουν μεσολαβήσει από τότε που απέκτησαν τα εν λόγω ακίνητα μέχρι σήμερα, αλλά επιπλέον θα επωφεληθούν και από τη σημαντική υποτίμηση των τοπικών τους νομισμάτων, σε σχέση με τη στερλίνα. Εν ολίγοις, θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την αγοραστική τους δύναμη στη χώρα καταγωγής τους. Για παράδειγμα, από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα η στερλίνα έχει ανατιμηθεί κατά 25% σε σχέση με το ρινγκίτ της Μαλαισίας, κατά 32% σε σχέση με το γιεν και κατά 9% σε σχέση με το δολάριο της Σιγκαπούρης.

Πάντως, η ζήτηση για την απόκτηση γραφείων στο Λονδίνο έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς, όπως ανέφερε πρόσφατα η CBRE, από τον Μάιο και μέχρι σήμερα, τα διαθέσιμα κεφάλαια των κρατικών επενδυτικών funds για αγορές και αναπτύξεις ακινήτων στο Λονδίνο, υποχώρησαν κατά 2,87 δισ. ευρώ σε 22,7 δισ. ευρώ. Πολλά funds καταγράφουν πλέον μείωση στις εισροές νέων κεφαλαίων, ενώ σε άλλα μάλιστα υπάρχουν και εκροές, καθώς η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η προσφορά νέων κτιρίων γραφείων πρόκειται να ενισχυθεί στο μέλλον, καθώς οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων έχουν επιστρέψει στην αγορά, μετά την ανάπαυλα των τελευταίων ετών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Συνολικά στο Σίτι του Λονδίνου ξεκίνησε η κατασκευή 13 νέων κτιρίων γραφείων, μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 2012, καθώς η συνεχής υποχώρηση του δείκτη διαθεσιμότητας κενών γραφείων, έχει τονώσει την αισιοδοξία των επενδυτών, καθιστώντας την εκμετάλλευση των χώρων αυτών ευκολότερη. Πάντως, ο ρυθμός της αύξησης των ενοικίων εκτιμάται ότι θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2017 και μετά, δηλαδή όταν θα ολοκληρώνεται η κατασκευή των νέων γραφείων. Σε κάθε περίπτωση, το 2018 αναμένεται να παραδοθούν τα περισσότερα νέα γραφεία των τελευταίων 26 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή