Στα 62 δισ. ανήλθαν οι επενδύσεις στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο

Στα 62 δισ. ανήλθαν οι επενδύσεις στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια 62 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ποσό που συνιστά αύξηση κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημαντική ήταν η συμβολή των εμπορικών κέντρων/καταστημάτων, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων των τελευταίων δέκα ετών, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 45%.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών περιλαμβάνεται η αγορά της Γαλλίας, όπου επενδύθηκαν πάνω από 7 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η CBRE. Σύμφωνα με αυτά, η άνοδος των επενδύσεων στη γαλλική αγορά ακινήτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για το 70% της σχετικής δραστηριότητας, εστιάζοντας σε μεγάλα κτίρια γραφείων στο κέντρο του Παρισιού.

Σε απόλυτα μεγέθη, πάντως, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η γερμανική αγορά ακινήτων, όπου εισέρρευσαν κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ, έναντι 5,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό εννεάμηνο έχουν επενδυθεί κεφάλαια ύψους 36 δισ. ευρώ στη Γερμανία, ποσό υψηλότερο κατά 40% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο.

Εκτός από τη Γαλλία και τη Γερμανία, πληθώρα χωρών κατέγραψαν μεγάλη αύξηση των επενδύσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι σκανδιναβικές χώρες, καθώς στη Νορβηγία και τη Σουηδία η αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθε σε 139% και 68%, αντίστοιχα, το τρίτο τρίμηνο. Θετική ήταν και η εικόνα των χωρών της νότιας Ευρώπης, με την Πορτογαλία και την Ιταλία να ευνοούνται από τη στροφή των επενδυτών και σε άλλες περιοχές, πλην της Ισπανίας, όπου είχαν εστιάσει αρχικά.

Επίσης και το Βέλγιο προσείλκυσε πληθώρα επενδύσεων, ιδίως στην αγορά των εμπορικών ακινήτων (εμπορικά κέντρα/καταστήματα). Στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τη μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα συγκέντρωσαν η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας.

Από πλευράς μεμονωμένων πόλεων, οι σκανδιναβικές πόλεις Οσλο (Νορβηγία), Κοπεγχάγη (Δανία) και Στοκχόλμη (Σουηδία) επωφελήθηκαν της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης, με αποτέλεσμα να αναρριχηθούν στην πρώτη δεκάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή