Η βελτίωση της ρουμανικής οικονομίας στηρίζει το real estate

Η βελτίωση της ρουμανικής οικονομίας στηρίζει το real estate

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ανάπτυξης έχει επανέλθει η αγορά ακινήτων της Ρουμανίας, καθώς το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και οι θετικές προοπτικές της οικονομίας έχουν τονώσει την ζήτηση, τόσο των ιδιωτών, όσο και των θεσμικών επενδυτών. Η θετική αυτή αίσθηση αποτυπώνεται και στην οικοδομική δραστηριότητα της χώρας, καθώς κατά το φετινό εννιάμηνο παραδόθηκαν πάνω από 31.000 νέες κατοικίες, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 9,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Με βάση τα σχετικά μεγέθη της στατιστικής υπηρεσίας της Ρουμανίας, περίπου 16.400 κατοικίες κατασκευάστηκαν σε αστικές περιοχές της χώρας, ενώ επιπλέον 14.700 κατοικίες κατασκευάστηκαν σε χωριά της χώρας. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα ακίνητα που χτίστηκαν με δημόσια κονδύλια ήταν μόλις το 2,3% επί του συνόλου.

Εξίσου θετική είναι και η εικόνα των επαγγελματικών ακινήτων, όπου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας Colliers International, κατά το τρέχον έτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνολικές επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ για την αγορά επαγγελματικών κτιρίων στην πρωτεύουσα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, θα ολοκληρωθεί άλλο ένα έτος ανάπτυξης για τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς και το 2014 είχε καταγραφεί υψηλό επίπεδο επενδυτικών κινήσεων, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 950 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά γραφείων, όπου ο κλάδος της παραχώρησης εργασιών σε τρίτους (outsourcing) γνωρίζει άνθηση. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έως το τέλος της δεκαετίας ο αριθμός των απασχολούμενων στον εν λόγω κλάδο θα αυξηθεί σε 150.000, έναντι 60.000 σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της υψηλής ζήτησης γραφειακών χώρων και από άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα αυτός της πληροφορικής, πλέον αναμένεται ένα νέο «κύμα» σύγχρονων γραφειακών χώρων. Σημείο αναφοράς για την αγορά γραφείων προβλέπεται ότι θα αναδειχθεί η περιοχή Floreasca Barbu Vacarescu, η οποία έως το 2020 αναμένεται να φιλοξενεί συνολικά 500.000 τ.μ. σύγχρονων γραφειακών χώρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τα πέντε τελευταία χρόνια, στην περιοχή έχουν καταγραφεί μισθώσεις 215.000 τ.μ. γραφείων, ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη επιπλέον 155.000 τ.μ.

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται και ο κλάδος των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, όπου το υφιστάμενο απόθεμα αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του 2016, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και οφείλεται στη δημιουργία 100.000 τ.μ. νέων αποθηκών, που σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή