Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ράλι των τιμών στη Βρετανία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ράλι των τιμών στη Βρετανία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όλο και υψηλότερο επίπεδο «αναρριχώνται» οι τιμές των κατοικιών στη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται κάποια ανάσχεση της σχετικής τάσης ούτε και το 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των κατοικιών αξίας υψηλότερης του 1 εκατ. στερλίνων (περίπου 1,35 εκατ. ευρώ) αυξήθηκε κατά 14%, ή 75.796, κατά τη διάρκεια του 2015, με αποτέλεσμα οι «εκατομμυριούχοι» ιδιοκτήτες να ανέρχονται πλέον σε 622.939, μέγεθος που αποτελεί το 2,2% του συνόλου των ιδιοκτητών στη χώρα. Το 82% των εν λόγω κατοικιών βρίσκεται στο Λονδίνο και στο νοτιοανατολικό μέρος της χώρας. Η ανοδική πορεία των τιμών αναμένεται μάλιστα να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς το ζήτημα της έλλειψης διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Home.co.uk, σήμερα πωλούνται περίπου 47% λιγότερες κατοικίες στην αγορά, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2007. Συγκριτικά δε με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι πωλούμενες κατοικίες είναι λιγότερες σε ποσοστό 16,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2010 έως τον φετινό Νοέμβριο, η προσφορά πωλούμενων κατοικιών στα ανατολικά της χώρας υποχώρησε κατά 27%, ενώ οι τιμές στην περιοχή αυτή αυξήθηκαν κατά 10,6% μόνο κατά τη διάρκεια του 2015. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έλλειψη αυτή δημιουργεί «φαύλο κύκλο» αύξησης των τιμών, που προβλέπεται να διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια του 2016, τη στιγμή που ήδη φέτος οι τιμές στο σύνολο της χώρας καταγράφουν μέση άνοδο της τάξεως του 8%. Οπως είναι φυσιολογικό, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη έλλειψη πωλούμενων κατοικιών είναι και εκείνες που σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο, προεξαρχόντων των πόλεων της Ανατολικής Αγγλίας.

Οπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα, συνολικά οι τιμές αναμένεται να ενισχυθούν κατά 9% το 2016, με την αντίστοιχη άνοδο στα ανατολικά της χώρας να προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 13%, έναντι 12% των νοτιοανατολικών περιοχών της Μεγάλης Βρετανίας και ανόδου 9% της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου. Στον αντίποδα, στα βορειοανατολικά της χώρας, η αύξηση δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερη του 1%. Σε κάθε περίπτωση, ο φαύλος κύκλος της μειωμένης προσφοράς θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και κατά το 2016, καθώς δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποιου είδους αύξηση των προς πώληση κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή