Οι Ασιάτες επενδύουν στην Ευρώπη

Οι Ασιάτες επενδύουν στην Ευρώπη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις ασιατικών κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή αγορά ξενοδοχειακών ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2015.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της CBRE, η αυξημένη ρευστότητα και το χαμηλό κόστος κεφαλαίου ήταν οι δύο βασικότεροι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτήν την εξέλιξη. Συνολικά, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων εκτιμά πως εισέρρευσαν κεφάλαια 1,6 δισ. ευρώ από την Ασία, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων σε ξενοδοχεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω επενδυτές συνέβαλαν για το 21% των συνολικών επενδύσεων στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά, όντας και το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τα αντίστοιχα μερίδια των Ασιατών στις υπόλοιπες κατηγορίες επενδυτικών ακινήτων (17% στην αγορά γραφείων, 9% στα εμπορικά κέντρα/καταστήματα και 5% στα βιομηχανικά ακίνητα).

Τα ασιατικά επενδυτικά κεφάλαια επένδυσαν 393% περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το προηγούμενο ανώτατο σημείο της αγοράς, που είχε σημειωθεί το 2007. Οσον αφορά τη ζήτηση, αυτή αφορά τόσο πολυτελή ξενοδοχεία σε μεγάλες αγορές όσο και λιγότερο προβεβλημένες περιοχές.

Συνολικά, η αγορά των ξενοδοχειακών ακινήτων, για τα οποία καταγράφεται και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και στην Ελλάδα, προσείλκυσε κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, ποσό που, εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά, θα σημάνει νέο ιστορικό υψηλό. Μάλιστα, σύμφωνα με την CBRE, η επίδοση αυτή αναμένεται να επαναληφθεί και το 2016, αλλά δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέοι Ασιάτες επενδυτές έχουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και δεν προβλέπεται να επιχειρήσουν να πουλήσουν εκ νέου τα ακίνητα που απέκτησαν, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν τυχόν υπεραξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή