Σύντομα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αύξηση φόρου στα ενοίκια θα εντείνει τη φοροδιαφυγή»

Για ενθάρρυνση της φοροδιαφυγής στην αγορά ακινήτων ή, εναλλακτικά, για αναγκαστική εγκατάλειψη ακινήτων από τους κατόχους τους, κάνει λόγο η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στη φορολογία ενοικίων και τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, αν καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων που ισχύει σήμερα και εφαρμοστεί εκ νέου μια ενιαία κλίμακα για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, τότε θα πρέπει, ως αντίβαρο, να ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, όπως επίσης και η δυνατότητα έκπτωσης για τις δαπάνες επισκευής και ασφάλισης των ακινήτων. «Αντιθέτως, αν θεσπιστεί ενιαία κλίμακα φορολόγησης ενοικίων με συντελεστές που θα φτάνουν ακόμα και το 50%, χωρίς να υπάρξει κάποιο αφορολόγητο όριο, χωρίς έκπτωση δαπανών και χωρίς αποσβέσεις και με την ταυτόχρονη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, είναι δεδομένο ότι θα ενθαρρυνθεί η φοροδιαφυγή», τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ. Παράλληλα, η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόταση που υπάρχει μέσα στο μνημόνιο για περικοπή των συντάξεων σε όσους έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, κυρίως από την εκμίσθωση ακινήτων.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις κατασκευές

Επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο το επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο των κατασκευών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2015, όπως προκύπτει από την τελευταία μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του κλάδου υποχώρησε στις -49,1 μονάδες, από -47 μονάδες τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Νοέμβριος), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2014 ο εν λόγω δείκτης παρέμενε μεν αρνητικός, αλλά με πολύ καλύτερη εικόνα (-16,6 μονάδες). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η αποδυνάμωση του δείκτη προήλθε από την περαιτέρω σημαντική εξασθένηση του δείκτη των Κατασκευών Δημοσίων Εργων. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για την πορεία της απασχόλησης στον τομέα των κατασκευών το προσεχές τρίμηνο περιορίστηκε στις -43,2 μον. σε μέσο όρο το δίμηνο Δεκεμβρίου-Νοεμβρίου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή