Το Φόρουμ απογειώνει τις τιμές των ξενοδοχείων στο Νταβός

Το Φόρουμ απογειώνει τις τιμές των ξενοδοχείων στο Νταβός

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και επτά φορές υψηλότερες από το κανονικό για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο είναι οι τιμές ενοικίασης δωματίων και διαμερισμάτων, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας. Ειδικότερα, παρότι κατά την υπόλοιπη χειμερινή σεζόν το κόστος ενοικίασης είναι περίπου 10% χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι, κατά την περίοδο του Φόρουμ οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές σε σχέση με το 2015, και μάλιστα σε επίπεδο πολλαπλάσιο από τις υπόλοιπες μέρες της σεζόν.

Το μέσο κόστος ενοικίασης για μία εβδομάδα κυμαίνεται από 3.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, κόστος που είναι περίπου επτά φορές υψηλότερο σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές της περιόδου. Βέβαια, παρά το υψηλότατο αυτό τίμημα, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα διαθέσιμο δωμάτιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι διοργανωτές του Φόρουμ προσπάθησαν ήδη από το 2014 να έρθουν σε επαφή με αρκετούς ξενοδόχους της περιοχής, προσπαθώντας να αποσπάσουν τη δέσμευσή τους να μην αυξήσουν τις τιμές τους περισσότερο από 10% για τις ημέρες εκείνες. Ωστόσο η ανταπόκριση των ξενοδόχων ήταν χαμηλότερη του αναμενομένου.

Μπορεί βέβαια το Νταβός να έχει πλέον αποκτήσει παγκόσμια φήμη, ως αποτέλεσμα της ετήσιας συγκέντρωσης πολιτικών και οικονομικών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, ωστόσο αυτό δεν έχει σταθεί αρκετό για να συγκρατήσει την πτώση των τιμών των κατοικιών της ελβετικής αυτής πόλης.

Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας UBS, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 15% τα τελευταία τρία χρόνια. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η προσφορά νέων κατοικιών είναι υψηλή, ως αποτέλεσμα της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας των προηγούμενων ετών, ενώ ταυτόχρονα το ισχυρό ελβετικό φράγκο λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους ξένους αγοραστές, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι περιορισμένη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, προβλέπεται περαιτέρω πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 5% φέτος, καθώς η απώλεια της ζήτησης από το εξωτερικό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φράγκο έχει ανατιμηθεί κατά 9% σε σχέση με το ευρώ, κατά τη διάρκεια του 2015, με αποτέλεσμα όσοι αναζητούσαν ένα πολυτελές χειμερινό εξοχικό να στραφούν προς τη Γαλλία ή την Αυστρία.

Παρ’ όλα αυτά, το κόστος ενός πολυτελούς ακινήτου στο Νταβός κοστίζει περίπου το μισό σε σχέση με ένα αντίστοιχο ακίνητο στο Σεν Μόριτζ ή στο Ζερμάτ.

Ομως, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, το χαμηλότερο τίμημα δεν είναι αρκετό για να προσελκύσει αγοραστές. Το 2015 ήταν διαθέσιμα προς πώληση 1.140 διαμερίσματα στο Νταβός, αριθμός υψηλότερος κατά 27% σε σχέση με το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή