Αυξημένες οι επενδύσεις στην Ευρώπη

Αυξημένες οι επενδύσεις στην Ευρώπη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 176 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2015, αύξηση κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σε σχετική ανάλυσή της, η BNP Paribas Real Estate ανέφερε ότι η βελτίωση οφείλεται στην εμφάνιση όλο και μεγαλύτερης κλίμακας συμφωνιών, αλλά και στη μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά των ξένων επενδυτών. Συνολικά εξετάζεται η επενδυτική κίνηση σε 11 χώρες και 16 πόλεις, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι το 2015 πιθανόν να ολοκληρώθηκε με νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας ακόμα και το 2007.

Αλλωστε, το τρίτο τρίμηνο του 2015 ξεπέρασε σε ύψος επενδύσεων το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε σημειωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007. Οπως προκύπτει, οι μεγάλες αγορές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγ. Βρετανίας μονοπώλησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον, προσελκύοντας τα 2/3 των συνολικών επενδύσεων, ήτοι 116 δισ. ευρώ, μέγεθος αυξημένο κατά 16% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2014. Ενδεικτικά, στη Γερμανία εισέρρευσαν 50% περισσότερα κεφάλαια σε ετήσια βάση, ενώ η άνοδος στη Μεγ. Βρετανία διαμορφώθηκε στο 9%, παρά την επιβράδυνση που καταγράφηκε κατά το τρίτο τρίμηνο. «Παραφωνία» αποτέλεσε η αγορά της Γαλλίας, όπου σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 8%, αν και η ΒΝP Paribas Real Estate ανέμενε βελτίωση της εν λόγω δραστηριότητας έως το τέλος του 2015.

Πάντως, αισθητή βελτίωση σημειώθηκε και στις υπόλοιπες οκτώ χώρες, καθώς το ύψος των επενδύσεων στην κτηματαγορά αυξήθηκε κατά 41% σε ετήσια βάση, ενώ οι εν λόγω χώρες αύξησαν το μερίδιό τους στο 15%. Σημείο αναφοράς στάθηκαν οι αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας, που διπλασίασαν τις επιδόσεις τους σε σχέση με το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή