Χαρτοφυλάκια δανείων ακινήτων αξίας 86 δισ. άλλαξαν χέρια πέρυσι

Χαρτοφυλάκια δανείων ακινήτων αξίας 86 δισ. άλλαξαν χέρια πέρυσι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ιστορικά υψηλό ποσό των σχεδόν 86 δισ. ευρώ ανήλθε το ύψος των συναλλαγών που ολοκληρώθηκαν το 2015 στην αγορά της απόκτησης δανειακών χαρτοφυλακίων του κλάδου των ακινήτων, έναντι 82,1 δισ. ευρώ το 2014. Σε σχετική έρευνά της, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield επισήμανε ότι κύριος λόγος για τη σημαντική αυτή επίδοση ήταν η πολύ έντονη κινητικότητα που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών του 2015, καθώς μέχρι και την ολοκλήρωση του εννιαμήνου το σχετικό ποσό υπολειπόταν του αντίστοιχου του 2014. Κατά το τελευταίο τρίμηνο όμως πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας πλησίον των 40 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 46% του συνόλου.

Σε μεγάλο βαθμό, η άνοδος του 2015 οφείλεται στην ολοκλήρωση ορισμένων πολύ μεγάλης αξίας συμφωνιών στη Βρετανία και την Ιρλανδία προς το τέλος του έτους. Για παράδειγμα, η UKAR προχώρησε στην πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων Granite Portfolio, σε μια συναλλαγή ύψους 17,8 δισ. ευρώ, υποκαθιστώντας επί της ουσίας αντίστοιχες συναλλαγές που είχαν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του 2014 τραπεζικά ιδρύματα όπως η Lloyd’s Banking Group και η RBS. Εκτός της Μεγ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας, στην οποία σημειώθηκαν πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων της τάξεως των 23,7 δισ. ευρώ, κατακόρυφη άνοδος σημειώθηκε και στην ιταλική αγορά. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις τέτοιων προϊόντων αυξήθηκαν 12,5 φορές και ανήλθαν σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, πτώση της τάξεως του 41% καταγράφηκε στην αγορά της Ισπανίας.

Αναφορικά με το 2016, η Cushman & Wakefield δεν αναμένει αντίστοιχες επιδόσεις, αν και το τελικό ύψος των συμφωνιών δεν θα είναι αισθητά χαμηλότερο, καθώς αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 70 και 80 δισ. ευρώ. Αυτό που θα διαφοροποιηθεί όμως είναι οι χώρες με τις περισσότερες συναλλαγές, καθώς η Ισπανία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο φέτος, λόγω του γεγονότος ότι η αξία των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ή δανείων που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων (π.χ. χρηματοδοτήσεις σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων) αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, έντονη κινητικότητα αναμένεται να καταγραφεί και στην αγορά της Ιταλίας, όπου η βελτιωμένη εικόνα της αγοράς ακινήτων και η υψηλή ζήτηση από τους επενδυτές αναμένεται να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα τέτοιων προϊόντων και να γίνουν περισσότερες συναλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή