Μείωση πωλήσεων πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο

Μείωση πωλήσεων πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών διαμορφώθηκε ο όγκος των αγοραπωλησιών πολυτελών κατοικιών στο κέντρο του Λονδίνου, καθώς οι αγοραστές τήρησαν επιφυλακτική στάση ενόψει των φορολογικών αλλαγών (κυρίως λόγω της επικείμενης αύξησης του τέλους χαρτοσήμου), τη στιγμή που και οι πωλητές δεν θέλησαν να διευκολύνουν τις πωλήσεις μειώνοντας τις απαιτήσεις τους. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Huntly Hooper, συνολικά 167 κατοικίες άλλαξαν χέρια τον τελευταίο μήνα στις δημοφιλείς συνοικίες Τσέλσι, Μέιφεαρ, Κένσινγκτον και Γουέστμινστερ, αριθμός που είναι 30% χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ενώ είναι και ο χαμηλότερος συνολικά μήνας από τον Ιανουάριο του 2009.

Οι τιμές πώλησης πάντως παρέμειναν σε επίπεδο 1,8% υψηλότερα από τον μέσο όρο του αντίστοιχου μήνα του 2015, τη στιγμή που οι ζητούμενες τιμές ήταν 19% υψηλότερες, ευρισκόμενες σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα «θέλω» των αγοραστών και τα αντίστοιχα των πωλητών, με τους πρώτους να αναμένουν την επίδραση που θα έχει στην αγορά η αύξηση του τέλους χαρτοσήμου τον προσεχή Απρίλιο. Η αύξηση αυτή θα είναι 3% και θα αφορά τις κατοικίες που αποκτώνται με στόχο την ενοικίαση, ή εκείνες που αποτελούν δευτερεύουσες.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αστάθεια των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών ενδεχομένως να αυξήσει τις συναλλαγές αργότερα μέσα στο έτος, καθώς οι εύποροι αγοραστές θα αναζητήσουν έναν ασφαλέστερο επενδυτικό προορισμό μόλις ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους. Ωστόσο η άποψη αυτή αμφισβητείται από άλλους, όπως για παράδειγμα η Blackstone, ο αντιπρόεδρος της οποίας, Μπάιρον Βίεν, προέβλεψε προ ολίγων εβδομάδων ότι η αγορά πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο, αλλά και στη Νέα Υόρκη, πρόκειται να καταγράψει σημαντική υποχώρηση φέτος λόγω της μειωμένης ζήτησης των αγοραστών από την Κίνα και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι τελευταίοι θα περιορίσουν τις κινήσεις τους λόγω της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Αντίστοιχα, η CBRE εκτίμησε ότι πτωτικά θα κινηθεί και η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων της βρετανικής πρωτεύουσας, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης προσφοράς γραφειακών χώρων, αλλά και άλλων μακροοικονομικών παραγόντων, όπως η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και η αναταραχή που επικρατεί στις αναδυόμενες αγορές. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση στην αγορά του κεντρικού Λονδίνου από τα κρατικά επενδυτικά funds υποχώρησαν κατά 2 δισ. στερλίνες (2,58 δισ. ευρώ) σε 16 δισ. στερλίνες (20,6 δισ. ευρώ) κατά το εξάμηνο από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή