Αναπτυσσόμενος προορισμός για επενδυτές και εύπορους ιδιώτες το Γιβραλτάρ

Αναπτυσσόμενος προορισμός για επενδυτές και εύπορους ιδιώτες το Γιβραλτάρ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν εναλλακτικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο προορισμό για διεθνείς επενδυτές και εύπορους ιδιώτες από όλο τον κόσμο έχει αρχίσει να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια το Γιβραλτάρ, η μικρή αυτή χώρα στο νότιο άκρο της Ισπανίας, που από πλευράς καθεστώτος, τοποθεσίας, αλλά και φορολογικών πλεονεκτημάτων συγκρίνεται ευθέως πλέον με το πριγκιπάτο του Μονακό. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Savills, η αγορά ακινήτων του Γιβραλτάρ αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, με τις τιμές μάλιστα των πιο περιζήτητων ακινήτων να αυξάνονται κατά 15% κατά την περίοδο από το 2013 έως το 2015.

Παρ’ όλα αυτά, σε σχέση με άλλες αντίστοιχες περιοχές στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, οι τιμές παραμένουν χαμηλές και γεννούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, όπως αποδεικνύεται και από το αγοραστικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Savills, το Γιβραλτάρ δεν αποτελεί προορισμό για εξοχικές κατοικίες, καθώς το 79% των αγοραστών επιλέγει την περιοχή για μόνιμη κατοικία. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία των τελευταίων τριών ετών, το 39% των αγοραστών κατοικιών προήλθε από τη Βρετανία, ενώ το 34% ήταν πολίτες του ίδιου του Γιβραλτάρ. Το υπόλοιπο 26% επιμερίστηκε σε αγοραστές διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες περιοχές του κόσμου, όπως από την Ελβετία, τη Ρωσία και την Αυστραλία.

Οι επενδυτές επιλέγουν μικρότερης επιφάνειας διαμερίσματα, της τάξεως των 80 τ.μ., όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 566.000 ευρώ, δηλαδή ξεπερνά τα 7.000 ευρώ/τ.μ. Στον αντίποδα, τα διαμερίσματα που αποκτώνται για ίδια χρήση και όχι με στόχο την ενοικίαση κοστίζουν κατά μέσο όρο 785.000 ευρώ, με την επιφάνεια να αυξάνεται σε 120 τ.μ., με αποτέλεσμα η τιμή ανά τ.μ. να ανέρχεται σε 6.500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι αξίες έχουν αυξηθεί κατά 30% από το 2009, κυρίως ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης του Γιβραλτάρ και της αύξησης της ζήτησης, τη στιγμή που στη γειτονική Ισπανία, κατά το ίδιο διάστημα, οι τιμές για αντίστοιχης ποιότητας κατοικίες βρίσκονται σήμερα σε επίπεδο σχεδόν 30% χαμηλότερο από το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο Γιβραλτάρ δεν πληρώνουν φόρο κληρονομιάς, φόρο κατοχής, αλλά ούτε και φόρο υπεραξίας για το ακίνητό τους. Δεδομένης, λοιπόν, της όλο και υψηλότερης ζήτησης, δρομολογούνται σημαντικές νέες αναπτύξεις, που πιθανόν να κατορθώσουν να αναδείξουν την περιοχή σε ένα νέο περισσότερο προσιτό «Μονακό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή