Κίνητρα για αύξηση των αγοραπωλησιών στην αγορά της Κύπρου

Κίνητρα για αύξηση των αγοραπωλησιών στην αγορά της Κύπρου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερές παρέμειναν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο, καθώς η κυβέρνηση της χώρας έχει κατορθώσει να ανακόψει την πτώση τους, λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων για την τόνωση της κτηματαγοράς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική εξαμηνιαία έκθεση της Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate, μία από τις κινήσεις που λειτουργούν θετικά για την αγορά, είναι η μείωση του φόρου μεταβίβασης κατά 50% και η εξαίρεση από τον κεφαλαιακό φόρο των ακινήτων εκείνων που θα πωληθούν έως το τέλος του 2016. Επί της ουσίας, έχουν θεσπιστεί κίνητρα για αύξηση των αγοραπωλησιών στην αγορά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος για ένα διάστημα και μέχρις ότου ανακάμψει ακόμα περισσότερο η τοπική οικονομία.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η έκθεση της εταιρείας, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από την κυπριακή κυβέρνηση η αδειοδότηση καζίνο, ενώ σε διαδικασία οριστικοποίησης είναι και ο πολεοδομικός σχεδιασμός και κανονισμός που θα καθορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης των εκτάσεων των βρετανικών βάσεων. Επίσης, αυτή την περίοδο κατασκευάζεται και η μαρίνα της Μακρονήσου στην Αγία Νάπα.

Ως εκ τούτου το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι ενισχυμένο, κάτι που αποτυπώνεται και στη ζήτηση για κατοικίες αλλά και στον όγκο των πωλήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο, δεδομένου ότι παρατηρήθηκε αύξηση των συναλλαγών κατά σχεδόν 8%, συγκριτικά με το πρώτο μισό του 2015. Επίσης, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, η κυπριακή οικονομία έδειξε κάποια σημάδια σταθερότητας, καθώς η απόδοσή της είναι καλύτερη του αναμενομένου, ενώ και η πορεία του τουρισμού ξεπέρασε τις προβλέψεις. Οπως όμως και στην περίπτωση της Ελλάδας, η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, όσο και η ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους λειτουργίας τους αλλά και η αναδιάρθρωση των δανείων τους, θεωρούνται ο βασικός παράγοντας που θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και εντέλει θα ενδυναμώσει την οικονομική ανάκαμψη.

Παρ’ όλα αυτά, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί μια σημαντική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα οι τράπεζες, δεδομένου ότι τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας αποκαλύπτουν ότι οι τράπεζες δάνεισαν εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς την κατάλληλη εξέταση των δεδομένων των πελατών, ή χωρίς να λάβουν επαρκείς παρεχόμενες εγγυήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) για τον Ιούλιο του 2014, παρά τη μείωση του συνολικού ποσού των δανείων σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, στις 31 Ιουλίου 2014, έφθασαν στο 47,17% (το οποίο αντιπροσωπεύει 28,880 δισ. ευρώ) του συνόλου των δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή