Κατά 7% αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατοικιών το 2015 στην Ιταλία

Κατά 7% αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατοικιών το 2015 στην Ιταλία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένη ήταν το 2015 η ζήτηση στην αγορά κατοικίας της Ιταλίας, ιδίως δε για τις πολυτελείς κατασκευές, καθώς τόσο το ενδιαφέρον όσο και οι πράξεις αγοραπωλησίας αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Σε σχετική έρευνά της, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank επισήμανε ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αυξήθηκαν, καθώς συνειδητοποίησαν ότι η αγορά έχει πλέον σχεδόν ολοκληρώσει τον καθοδικό της κύκλο, επομένως οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν. Παράλληλα, θετικά λειτούργησε και η αποδυνάμωση του ευρώ, καθώς κατέστησε τις κατοικίες της χώρας ελκυστικότερες για τους ξένους αγοραστές.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7% το 2015, με τις προοπτικές μάλιστα να είναι ακόμα θετικότερες για φέτος, δεδομένου μάλιστα ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι σήμερα 39% υψηλότερη από το αντίστοιχο σημείο που βρισκόταν το 2012. Εν μέσω της αύξησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές σε αρκετές από τις δημοφιλέστερες περιοχές εξοχικών κατοικιών, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στην αγορά της Βενετίας με 2,1%. Στον αντίποδα, πτώση κατά 3% σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στη Σαρδηνία, δείγμα ότι πλέον οι τιμές σταθεροποιούνται σε όλη τη χώρα, καθώς η κάμψη αυτή ήταν αισθητά χαμηλότερη από άλλες χρονιές.

Στη Βενετία, οι πιο δραστήριοι ξένοι αγοραστές προέρχονται, πλην των ίδιων των Ιταλών, από την Ολλανδία και τη Γαλλία. Αντίστοιχα, στην περιοχή της Λιγουρίας, μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από Σουηδούς και Ελβετούς, ενώ στη Φλωρεντία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2%, οι περισσότεροι αγοραστές προέρχονται από τη Μεγ. Βρετανία, το Βέλγιο και τον Καναδά. Στις ιταλικές λίμνες του Κόμο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,2%, με τους περισσότερους ξένους αγοραστές να προέρχονται από τη Μεγ. Βρετανία και τη Ρωσία.

Θετικά κινήθηκε πάντως και η αγορά κατοικίας στα μεγάλα αστικά κέντρα το 2015. Σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, οι αγοραπωλησίες κατοικιών στη χώρα αυξήθηκαν συνολικά κατά 6,5%, ενώ όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις της χώρας, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το Μιλάνο, με 13,4% περισσότερες συναλλαγές σε σχέση με το 2014. Τη μικρότερη βελτίωση σημείωσε η Ρώμη, όπου οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Knight Frank, οι τιμές των πολυτελών εξοχικών κατοικιών αναμένεται να παραμείνουν σταθερές φέτος. Υπενθυμίζεται ότι από το 2009 οι αξίες έχουν μειωθεί κατά 30%, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες ακόμα και σε περιοχές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν απρόσιτες για τους περισσότερους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι μάλιστα είχαν αρχίσει να στρέφονται σε δευτερεύουσες περιοχές, όπως το Αμπρούτσο, ώστε να αποκτήσουν περισσότερο προσιτά ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή