Πρόσωπα και πράγματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακίνητα Δημοσίου τα πιο πολλά πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης

H μοναδική κατηγορία ακινήτων όπου εκδόθηκαν περισσότερα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) το 2015, σε σχέση με το 2014, ήταν εκείνα του Δημοσίου. Τα ΠΕΑ που εκδόθηκαν καλύπτουν 7,1% μεγαλύτερη επιφάνεια κτιρίων ή 1,1 εκατ. τ.μ. σε σχέση με το 2014, καθώς συνεχίστηκε η προσπάθεια του Δημοσίου να αναβαθμίσει ενεργειακά τα ακίνητά του. Στον αντίποδα, η εικόνα από το σύνολο της αγοράς ακινήτων ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 2015 εκδόθηκαν μόλις 53.689 ΠΕΑ, αριθμός χαμηλότερος κατά 56% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με στοιχεία, συνολικά μισθώθηκαν 24.449 ακίνητα το 2015, καθώς το 45,54% των πιστοποιητικών που εκδόθηκαν είχαν ως αιτία τη μίσθωση. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν σε 19.478 κατά το 2015, καθώς για τον σκοπό αυτό εκδόθηκε το 36,28% των πιστοποιητικών.

Αντιδράσεις για τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις

Αλλος ένας φορέας του κλάδου των ακινήτων και των κατασκευών, ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ανάπτυξη και Ποιότητα των Κατασκευών), τάχθηκε ενάντια στα σχέδια για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στην αγορά ακινήτων, μέσω της αύξησης του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 300.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί ανάλογη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ. Ο ΣΕΠΑΚ στέκεται στο γεγονός ότι η συνεχής αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση τον κλάδο των κατασκευών/οικοδομών, ο οποίος προσφέρει σήμερα μόλις 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και απασχολεί 280.000 εργαζόμενους, όταν πριν από την κρίση συνεισέφερε 10-12 δισ. ευρώ ετησίως και απασχολούσε 590.000 εργαζόμενους.

Τον έλεγχο της BR Malls Participacoes θέλει η Blackstone

Μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις του στην παγκόσμια αγορά ακινήτων εξετάζει αυτή την περίοδο ο αμερικανικός όμιλος της Blackstone Group. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου της Βραζιλίας, η Blackstone έχει προσλάβει ως σύμβουλο την JP Morgan Chase, αναφορικά με το ενδεχόμενο να αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο του βραζιλιάνικου ομίλου BR Malls Participacoes, που λειτουργεί εμπορικά κέντρα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για μια συμφωνία της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, η οποία αν τελικά προχωρήσει, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αγοραπωλησία στον κλάδο των ακινήτων στη Βραζιλία, καθώς μάλιστα, η προς εξαγορά εταιρεία, που εδρεύει στο Ρίο, είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμπορικών κέντρων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή