Τεχνητή η άνοδος τιμών των κατοικιών στο Μανχάταν

Τεχνητή η άνοδος τιμών των κατοικιών στο Μανχάταν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσαρμονία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις τιμές που εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία των πωλήσεων κατοικιών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και στην πραγματική κατάσταση της αγοράς. Σύμφωνα με σχετική αναφορά της εταιρείας εκτιμήσεων Miller Samuel Inc., με το πέρας του α΄ τριμήνου, η μέση τιμή κτήσης ενός διαμερίσματος στο Μανχάταν ξεπέρασε τα 2 εκατ. δολάρια (περίπου 1,81 εκατ.), ποσό που αποτελεί ιστορικό υψηλό και συνιστά αύξηση της τάξεως του 18% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2014. Αντίστοιχα, η μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. για όλα τα διαμερίσματα που μεταβιβάστηκαν εκτινάχθηκε κατά 36% σε 16.800 ευρώ/τ.μ., ποσό που επίσης αποτελεί ρεκόρ.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Miller Samuel, τα ποσά αυτά είναι παραπλανητικά, καθώς αφορούν συμφωνίες που συνήφθησαν ακόμα και πριν από τρία χρόνια, όταν η αγορά βρισκόταν σε μεγάλη άνοδο. Συγκεκριμένα, αφορούν συμφωνίες αγοραπωλησιών για συγκροτήματα που τότε ξεκινούσαν να υλοποιούνται και σήμερα παραδίδονται, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται και οι τιμές στα σχετικά στοιχεία, καθώς ολοκληρώνονται και τυπικά οι σχετικές συναλλαγές. Οπως ανέφερε η εταιρεία, «οι τιμές αυτές αντιπροσωπεύουν μια διαφορετική περίοδο της αγοράς κατοικίας του Μανχάταν και δεν αντανακλούν τη σημερινή κατάσταση».

Σήμερα, η πραγματική εικόνα είναι αισθητά διαφοροποιημένη, αν κρίνει κανείς από την πτώση της τάξεως του 29% που κατέγραψαν οι υπογραφές συμβολαίων αγοράς κατοικιών αξίας τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Εν ολίγοις, η αγορά πολυτελών κατοικιών στην αμερικανική πόλη διανύει πτωτική πορεία, τουλάχιστον με βάση τον όγκο των συναλλαγών. Επιπλέον, το κατασκευαστικό «ράλι» των προηγούμενων τεσσάρων ετών, ιδίως σε ό,τι αφορά τις πολύ ακριβές κατοικίες, έχει προσδώσει πληθώρα αγοραστικών επιλογών στους υποψήφιους εύπορους αγοραστές, οι οποίοι με τη σειρά τους εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί στο να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους, καθώς εκτιμούν πως οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν. Επίσης, οι ξένοι αγοραστές έχουν αποθαρρυνθεί από την ανατίμηση του δολαρίου, συγκριτικά με άλλα μεγάλα νομίσματα. Εν μέσω αυτής της εικόνας, ήδη ορισμένοι κατασκευαστές καθυστερούν την ολοκλήρωση της κατασκευής των ακινήτων τους, μειώνουν τις ζητούμενες τιμές ή ακόμη και περιορίζουν τις ποιοτικές προδιαγραφές των υπό κατασκευή διαμερισμάτων τους, ώστε να μπορέσουν να απευθυνθούν σε μια μεγαλύτερη μάζα πιθανών αγοραστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή