Η άνοδος της ζήτησης αυξάνει τις τιμές στη γαλλική αγορά εξοχικής κατοικίας

Η άνοδος της ζήτησης αυξάνει τις τιμές στη γαλλική αγορά εξοχικής κατοικίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές στην αγορά εξοχικής κατοικίας το 2015, με τους ειδικούς του κλάδου να κάνουν λόγο για επικείμενη αύξησή τους και μάλιστα προβλέπουν ότι αν συμβεί μια τέτοια άνοδος, αυτή θα είναι «υψηλών ταχυτήτων». Κινητήριος μοχλός της βελτίωσης του κλίματος, έπειτα από μια δεκαετία έντονων διακυμάνσεων των τιμών, είναι η άνοδος της ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Συμβολαιογράφων της Γαλλίας, οι αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών στο σύνολο της χώρας κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 12,5%, καθώς η σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ψυχολογίας των αγοραστών.

Θετικό ρόλο στην άνοδο αυτή είχαν επιπλέον η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο (περίπου 2,3%), η διαπίστωση πως οι τιμές έχουν ολοκληρώσει τον καθοδικό τους κύκλο και δύσκολα θα συνεχίσουν να υποχωρούν, όπως επίσης και η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι της βρετανικής στερλίνας και του αμερικανικού δολαρίου, που αύξησαν την αγοραστική δύναμη των αγοραστών που προέρχονται από τις χώρες αυτές.

Μάλιστα, ιδίως οι Βρετανοί είναι πλέον προφανές ότι έχουν επιστρέψει σταθερά στη Γαλλία, στοιχείο σημαντικό για την περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς εξοχικών κατοικιών της χώρας, καθώς αποτελούν την πλέον δυναμική ομάδα αγοραστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρετανοί διαθέτουν 69.000 εξοχικά στη Γαλλία, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Η εγγύτητα, η υψηλή ποιότητα ζωής και η αίγλη που προσφέρουν τα παράλια της Γαλλίας, αλλά και το πλεονέκτημα του ισχυρότερου νομίσματος, έχουν ενισχύσει τη ζήτηση των αγοραστών από τη Μεγ. Βρετανία.

Η ώθηση αυτή αντανακλάται και στα στοιχεία των πωλήσεων που πραγματοποίησε πέρυσι στη Γαλλία η βρετανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας, το 2015 οι πωλήσεις της εταιρείας διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2014, ενώ η ζήτηση από πιθανούς αγοραστές αυξήθηκε κατά 87%. Πέρα από τους Βρετανούς, άνοδος καταγράφεται και από τους αγοραστές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι κινούνται περισσότερο στο Παρίσι και σε περιοχές της Γασκώνης, ενώ η περιοχή Εβιάν προσελκύει κυρίως το αγοραστικό ενδιαφέρον εύπορων πολιτών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Υψηλότερη ζήτηση πάντως προήλθε και από τους ίδιους τους Γάλλους, οι οποίοι στράφηκαν περισσότερο σε ακίνητα που μπορούν να τους προσφέρουν και κάποιο εισόδημα, όπως π.χ. ένας αμπελώνας, ένας ελαιώνας ή ένα μπουτίκ ξενοδοχείο. Στόχος είναι να αποσβέσουν το κόστος της επένδυσης, προσφέροντας όμως και στους οικείους τους ένα μήνα διακοπών κάθε χρόνο. Η άνοδος αυτής της ζήτησης προέκυψε συνεπεία της μειωμένης αγοραστικής δύναμης στο εξωτερικό (λόγω του αδύναμου ευρώ), του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης και των προσιτών τιμών, ιδίως συγκριτικά με τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στο τέλος του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή