Κάμψη αξιών στα ακριβά διαμερίσματα του Παρισιού λόγω υψηλών φόρων

Κάμψη αξιών στα ακριβά διαμερίσματα του Παρισιού λόγω υψηλών φόρων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βίους αντίθετους ακολουθούν τα επιμέρους τμήματα της αγοράς κατοικίας του Παρισιού, καθώς οι μεν πολυτελείς και ακριβές κατοικίες καταγράφουν απώλειες, ενώ τα φθηνότερα διαμερίσματα έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της εταιρείας Databiens, τα ακίνητα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχώρησαν κατά 3,7% το εξάμηνο που ολοκληρώθηκε τον φετινό Μάρτιο. Μάλιστα, από το 2011, όταν οι τιμές των πολυτελών κατοικιών άγγιξαν το ανώτερο σημείο τους, η συνολική πτώση αγγίζει το 12%. Πλέον, ένα πολυτελές διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού κοστίζει περίπου 12.500 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Λονδίνο, το αντίστοιχο κόστος είναι σχεδόν διπλάσιο, καθώς ανέρχεται σε 24.500 ευρώ/τ.μ. Στον αντίποδα, η βελτίωση της γαλλικής οικονομίας έχει αρχίσει να αντανακλάται στις πιο προσιτές κατοικίες της πρωτεύουσας της χώρας, καθώς οι τιμές τους ενισχύθηκαν κατά 2,6% στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.

Σύμφωνα με ιδιοκτήτες ακινήτων στο Παρίσι, που επικαλείται σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, για την άνοδο των τιμών στα πιο προσιτά ακίνητα και αντίστροφα, η κάμψη των αξιών των ακριβότερων διαμερισμάτων οφείλεται στην επιβολή υψηλών φόρων στα τελευταία, απόρροια της αλλαγής της πολιτικής που συντελέστηκε το 2012, με την άνοδο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην εξουσία. Μία από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να αυξήσει την εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι πιο εύποροι πολίτες της Γαλλίας, με αποτέλεσμα πλέον όσοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία αξίας υψηλότερης του 1,3 εκατ. ευρώ να πρέπει να πληρώνουν ποσοστό από 0,5% έως 1,5% στο κράτος κάθε χρόνο. Το γεγονός αυτό έχει περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση πολυτελών κατοικιών όχι μόνο από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα τοποθετούσαν κεφάλαια στην αγορά ακινήτων της Γαλλίας, αλλά και από τις εύπορες οικογένειες της χώρας, που ανέκαθεν θεωρούσαν τα ακίνητα μια ασφαλή επένδυση, αναφέρουν φοροτεχνικοί και συμβολαιογράφοι. Οπως τονίζουν, οι Γάλλοι επενδυτές απέχουν πλέον από την απόκτηση ακριβών ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι αυτά αποτελούν εύκολο στόχο των φορολογικών αρχών.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί είναι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, οι οποίοι εμφανίζονται κινητικοί το τελευταίο διάστημα, θεωρώντας ότι μια πιθανή αλλαγή στις επικείμενες προεδρικές εκλογές θα σημάνει όχι μόνο το τέλος της διακυβέρνησης Ολάντ, αλλά και τη μείωση των φόρων στα ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή