42 εκατ. τ.μ. νέων εμπορικών θα αναπτυχθούν παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια

42 εκατ. τ.μ. νέων εμπορικών θα αναπτυχθούν παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 42 εκατ. τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων αναμένεται να αναπτυχθούν παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE. Το μέγεθος αυτό προκύπτει από τις επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί έως το τέλος του 2015 και συνιστά αύξηση σε ετήσια βάση, καθώς στο τέλος του 2014, το αντίστοιχο μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 39 εκατ. τ.μ. Η CBRE καταγράφει τη δραστηριότητα της ανάπτυξης εμπορικών κέντρων σε 168 μεγάλες πόλεις παγκοσμίως.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η Κίνα και γενικότερα οι πόλεις της Ασίας καταγράφουν την εντονότερη δραστηριότητα, καθώς σε αυτές εντοπίζονται τα 2/3 των νέων αναπτύξεων παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πόλεις της Κίνας, όπως η Σαγκάη, το Σενζέν, το Τσενγκντού και το Τσονγκίνγκ, προβλέπεται να προστεθούν πάνω από 3 εκατ. τ.μ. νέων κέντρων τα επόμενα χρόνια, καθώς κατασκευάζονται πάνω από 30 κέντρα σε κάθε πόλη. Αντίστοιχα, σημαντική είναι και η ανάπτυξη νέων κέντρων σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Μανίλα, η Μόσχα, το Μέξικο Σίτι και η Μπάνγκαλορ, αν και ειδικά σε ό,τι αφορά τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και δη της Ρωσίας, οι σχετικές επενδύσεις έχουν καταγράψει πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CBRE, κατά τη διάρκεια του 2015 εγκαινιάστηκαν νέα εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 10,7 εκατ. τ.μ. παγκοσμίως, έναντι 12,1 εκατ. τ.μ. που είχαν εγκαινιαστεί το 2014. Στην Ευρώπη, οι νέες αναπτύξεις εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ασία. Ενδεικτικό του γεγονότος αυτού, είναι ότι στην Ευρώπη, μόλις στο 1/4 των πόλεων καταγράφηκε η λειτουργία ενός νέου εμπορικού κέντρου το 2015, καθώς συνολικά εγκαινιάστηκαν μόλις 1,6 εκατ. τ.μ. νέων κέντρων (ήτοι το 15% του συνόλου), από 2,6 εκατ. τ.μ. το 2014. Μάλιστα, η πλειονότητα των νέων κέντρων εντοπίζεται στη Μόσχα, που είναι και η μόνη πόλη εκτός της Ασίας που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, με βάση την επιφάνεια των κέντρων που πρωτολειτούργησαν το 2015, καθώς στη ρωσική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκαν επτά νέα εμπορικά συνολικής επιφάνειας 404.392 τ.μ. Πάντως, όπως τονίζουν οι αναλυτές, η διετία 2014-2015 θεωρείται δύσκολο να επαναληφθεί και πλέον οι νέες αναπτύξεις εμπορικών κέντρων θα βαίνουν μειούμενες, υπό το βάρος της εξεύρεσης χρηματοδότησης.

Κατά με τους αναλυτές της CBRE, ναι μεν η ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων στην Ασία παρέμεινε ιδιαίτερα δυναμική το 2015, ωστόσο καταγράφεται και μια ουσιώδης διαφοροποίηση των μέχρι σήμερα δεδομένων, καθώς παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης των κέντρων. Αυτή η εξέλιξη παρατηρείται κυρίως σε πόλεις όπου ήδη κατασκευάζονται πολλά κέντρα και η ζήτηση κινείται πτωτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή