Εκπτώσεις και προσφορές για να νοικιασθούν διαμερίσματα στο Μανχάταν

Εκπτώσεις και προσφορές για να νοικιασθούν διαμερίσματα στο Μανχάταν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την πλευρά των ενοικιαστών έχει μετατοπιστεί η διαπραγματευτική δύναμη στην αγορά διαμερισμάτων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν η εταιρεία εκτιμήσεων Miller Samuel Inc. και το μεσιτικό γραφείο της Douglas Elliman Real Estate, κατά τη διάρκεια του Μαΐου δόθηκαν οικονομικά κίνητρα στο 13% των συμφωνιών ενοικίασης, έναντι μόλις 1,6% κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να συναινέσουν σε περισσότερες παραχωρήσεις, καθώς έπειτα από τέσσερα διαδοχικά χρόνια αυξήσεων των τιμών ενοικίασης, οι τιμές είναι πλέον απρόσιτες για σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων ενοικιαστών, σε μια περίοδο όμως που έχει αυξηθεί η προσφορά διαμερισμάτων. Ο συνδυασμός αυτός υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σε μεγαλύτερες συναινέσεις, προκειμένου να προσελκύσουν ενοικιαστές για τα ακίνητά τους.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε κίνητρα, όπως π.χ. η προσφορά ενός μήνα δωρεάν ενοικίασης, ή η πληρωμή των μεσιτικών εξόδων.

Παράλληλα, υποχρεώθηκαν σε μια μέση έκπτωση της τάξεως του 2,1% σε σχέση με τις αρχικά ζητούμενες τιμές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Νέα Υόρκη, το διάστημα ανάμεσα στον Μάιο και τον Αύγουστο είναι το πλέον δυναμικό για τις ενοικιάσεις κατοικιών, καθώς οι νέοι απόφοιτοι των κολεγίων μετακομίζουν στην πόλη, έχοντας εξασφαλίσει απασχόληση, ενώ παράλληλα οι οικογένειες αναζητούν στέγαση για τα παιδιά τους, που πρόκειται να φοιτήσουν σε κάποιο από τα πανεπιστήμια της πόλης.

Ενδεικτικό της αδυναμίας των ιδιοκτητών να προσελκύσουν μισθωτές είναι και το γεγονός ότι παρά τις εκπτώσεις και τις προσφορές, οι νέες μισθώσεις δεν ξεπέρασαν τις 5.099, αριθμός χαμηλότερος κατά 14% σε σχέση με τον Μάιο του 2015. Παράλληλα το ποσοστό των κενών διαμερισμάτων αυξήθηκε 2,51%, το οποίο είναι και το υψηλότερο για τον συγκεκριμένο μήνα του έτους, από το 2006, όταν ξεκίνησε η συλλογή των σχετικών στοιχείων.

Αντίστοιχα, η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώθηκε σε 3.400 δολάρια (3.020 ευρώ), σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι παραδοσιακά ο Μάιος είναι ο καλύτερος μήνας για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν κατά κανόνα το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν συνέβη φέτος και είναι ενδεικτικό της αδυναμίας της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή