Το 27% των γραφειακών χώρων στο Δουβλίνο έχει αλλάξει χέρια την τελευταία τριετία

Το 27% των γραφειακών χώρων στο Δουβλίνο έχει αλλάξει χέρια την τελευταία τριετία

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 1 εκατ. τ.μ. γραφειακών χώρων στο Δουβλίνο έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη από τις αρχές του 2013, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 27% του συνολικού αποθέματος γραφείων της ιρλανδικής πρωτεύουσας. Μάλιστα, στην κεντρική επιχειρηματική ζώνη της πόλης, όπου εδρεύει ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, το ποσοστό των γραφειακών χώρων που έχει αλλάξει χέρια προσεγγίζει το 40%. Αυτό επισημαίνει σχετική ανάλυση της Savills Ireland, όπου τονίζεται ότι η μεγάλη αύξηση των αγοραπωλησιών γραφείων αντανακλά δύο συγκεκριμένα δεδομένα, τη μεγάλη προσφορά γραφείων προς πώληση, αλλά και την ταχεία ανάπτυξη της απασχόλησης στον κλάδο των υπηρεσιών, η οποία τροφοδότησε τη ζήτηση από τους ενοικιαστές και έχει οδηγήσει σε μείωση τον συντελεστή κενών γραφείων. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα ακίνητα που θα αποκτήσουν θα έχουν άμεση ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Savills, από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην αγορά γραφείων του Δουβλίνου είναι οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες ήταν υπεύθυνες για το 41% των αγορών σύγχρονων γραφείων και το 80% με βάση την αξία των εν λόγω ακινήτων. Η μέση αξία κάθε συναλλαγής άγγιξε τα 50 εκατ. ευρώ. Σημαντική ήταν και η άνοδος των ξένων αγοραστών γραφείων στο Δουβλίνο, καθώς πραγματοποίησαν το 62% των αγορών κατά το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή