Εταιρείες-κολοσσοί στη διαχείριση ακινήτων

Εταιρείες-κολοσσοί στη διαχείριση ακινήτων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 2 τρισ. ευρώ βρίσκεται υπό διαχείριση από τους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως και συγκεκριμένα σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία-Ειρηνικό. Αυτό επισημαίνει σχετική έρευνα των INREV/ANREV/NCREIF, η οποία δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών. Οπως τονίζεται στην έρευνα, το παραπάνω ποσό, το οποίο αφορά το 2015, είναι κατά 10% υψηλότερο από το 2014.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι πολλοί επενδυτές είναι ανοικτοί σε συγχωνεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες, καθώς το 20% των διαχειριστών δήλωσε στην έρευνα ότι συμμετείχε σε κάποια εξαγορά ή συγχώνευση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών. Το αποτέλεσμα της τάσης αυτής είναι ότι οι μεγαλύτεροι όμιλοι διαχείρισης ακινήτων έχουν πλέον γίνει ακόμα μεγαλύτεροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι πλέον υπεύθυνες για το 40% της αξίας των ακινήτων που βρίσκονται υπό διαχείριση.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του 2015 η TIAA προχώρησε στην εξαγορά της TH Real Estate, με αποτέλεσμα η νέα εταιρεία που προέκυψε να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής ακινήτων παγκοσμίως. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η CBRE Global Investors, ενώ οι όμιλοι Brookfield Asset Management και Blackstone Group διατήρησαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα. Οι τέσσερις αυτοί όμιλοι διαχειρίζονται κατά μέσον όρο ακίνητα 100 δισ. ευρώ έκαστος. Ενδεικτικό της μεγέθυνσης που καταγράφεται πάντως είναι και το ότι οι δύο πρώτοι όμιλοι στη σχετική κατάταξη είναι από 50% έως 100% μεγαλύτεροι σε μέγεθος, συγκριτικά με πριν από τρία χρόνια.

Οσον αφορά τη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων, οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που κυριαρχούν μεταξύ των θεσμικών επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή