Καθησυχάζουν τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα με… ήλιο

Καθησυχάζουν τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα με… ήλιο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθειες να ενθαρρύνουν τους Βρετανούς υποψήφιους αγοραστές εξοχικών κατοικιών στο εξωτερικό κάνουν τις τελευταίες εβδομάδες μεσιτικά γραφεία των χωρών προορισμού των Βρετανών, όπως π.χ. στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόκειται ακόμα και για βρετανικά γραφεία που ειδικεύονται στις συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γραφείο με την ευφάνταστη επωνυμία «Μία θέση στον ήλιο» (A Place in the Sun), του οποίου η διοίκηση ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ότι η κατοχή ενός ακινήτου σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καταστεί ελάχιστα πιο σύνθετη από την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., σε σχέση με το πώς είναι σήμερα. Οπως τονίζουν τα στελέχη του γραφείου, πολίτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον Καναδά διαθέτουν και αυτοί ακίνητα σε όλη την Ευρώπη, χωρίς κάποιο πρόβλημα. Απλώς, η όλη διαδικασία απόκτησης και κατοχής ακινήτου είναι λίγο περισσότερο περίπλοκη.

Γαλλία

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η Erna Low Property, ένα βρετανικό γραφείο ακινήτων που ειδικεύεται στην αγορά των Γαλλικών Αλπεων. Οι ιθύνοντες του γραφείου αναφέρουν ότι οι αγοραστές πρέπει να αντισταθούν στον πανικό, καθώς δεν πρόκειται να μεταβληθούν οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων. Θα πρέπει να αξιολογήσουν το ρίσκο και να περιορίσουν τυχόν ζημίες στο μέλλον, με βάση τις κατά τόπους συνθήκες στην αγορά κατοικίας και όχι να ανησυχούν για το αν είναι ή όχι στην Ε.Ε., καθώς, σύμφωνα με την Erna Low Property, δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες μεταβολές στο κόστος αγοράς κατοικιών στη Γαλλία για τους Βρετανούς. Η γαλλική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάποια αλλαγή στη φορολογική νομοθεσία, ούτε για τις αγοραπωλησίες ούτε για τις ενοικιάσεις από ξένους πολίτες, ή ακόμα και για τον φόρο υπεραξίας, ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015 και αφορά όλους τους ξένους ιδιοκτήτες, είτε είναι εντός είτε εκτός της Ε.Ε.

Βαλεαρίδες

Από την άλλη πλευρά, η γενική διευθύντρια της Mallorca Sotheby’s International Realty, Αλεξάνδρα Βανόλι, επισημαίνει ότι ο πραγματικός αντίκτυπος του Brexit στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό, η ισπανική αγορά κατοικίας θα επιβαρυνθεί κυρίως λόγω της σημαντικής έκθεσής της στη βρετανική αγορά και δεδομένου ότι πολλοί Βρετανοί μένουν μόνιμα στην Ισπανία. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά εξοχικών κατοικιών στις Βαλεαρίδες εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των Βρετανών λόγω της κοντινής απόστασης (αεροπορικώς) από τη Μεγάλη Βρετανία, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής που προσφέρει, αλλά κυρίως λόγω του ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου για τους ξένους πολίτες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην τοπική αγορά κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή