Κατακόρυφη η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Γερμανία

Κατακόρυφη η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Γερμανία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «αγώνα δρόμου» μοιάζει να έχει αποδυθεί ο κατασκευαστικός τομέας στη Γερμανία, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στέγασης ενός όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το πρόβλημα, μάλιστα, έχει επιδεινωθεί και από τις συνεχείς εισροές προσφύγων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του έτους εκδόθηκαν 148.391 νέες οικοδομικές άδειες, μέγεθος που ήταν αυξημένο κατά 31% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και το υψηλότερο που καταγράφεται από το 2000, καθώς η ζήτηση στην αγορά κατοικίας έχει εκτοξευτεί, ως αποτέλεσμα και των χαμηλών επιτοκίων. Πλέον, η συμβολή της οικοδομής είναι τέτοια, που οι αναλυτές αναφέρουν ότι αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης σε μια κατεξοχήν βιομηχανική χώρα.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στατιστικά, ο κλάδος των κατασκευών θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας και τους επόμενους μήνες του έτους. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου, οι 127.140 άδειες αφορούσαν την ανέγερση νέων ακινήτων, ενώ οι υπόλοιπες 21.251 αφορούν εργασίες ανακατασκευής/επέκτασης υφιστάμενων κτισμάτων. Μάλιστα, ενδεικτικό των τεράστιων αναγκών για κατασκευές κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. κατοικίες που απευθύνονται σε χαμηλότερα εισοδήματα), είναι το ότι μεταξύ των αδειών περιλαμβάνονται και 10.287 εγκρίσεις για κατασκευές ξενώνων, που απευθύνονται τόσο σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων, κυρίως φοιτητές, όσο και σε μετανάστες και ανθρώπους που αναζητούν άσυλο. Ο αριθμός αυτός ήταν υπερτριπλάσιος σε σχέση με τους πρώτους πέντε μήνες του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2015, οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 8% σε 310.000 συνολικά, μέγεθος που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 15 ετών. Αντίστοιχα, μικρή άνοδο της τάξεως του 1% σημείωσε και ο αριθμός των νέων κατοικιών που ολοκληρώθηκαν, ανερχόμενος σε 248.000. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η Γερμανία θα χρειαστεί τουλάχιστον 350.000 νέες κατοικίες κάθε χρόνο μέχρι το 2020, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις κατοικιών προσιτών οικονομικά για τους ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων που συρρέουν διαρκώς στις μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και για τη στέγαση μεταναστών. Εκτιμάται μάλιστα, ότι ακόμα και πριν από την επιδείνωση του προβλήματος της μετανάστευσης, υπήρχε έλλειψη της τάξεως των 800.000 προσιτών οικονομικά διαμερισμάτων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης, αλλά και ενοικίασης κατοικιών να αυξάνονται διαρκώς, καθιστώντας ακόμα πιο ασύμφορη τη διαμονή στα αστικά κέντρα.

Προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά νέων διαμερισμάτων και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανόδου των τιμών, η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει ειδικά φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για τους επενδυτές που θα κατασκευάσουν διαμερίσματα σε αστικές περιοχές. Ωστόσο, επί του παρόντος, το νομοσχέδιο έχει μπλοκαριστεί από το κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή