Ανάπτυξη 10% ετησίως έως το 2018 στην Ανατολική Ευρώπη

Ανάπτυξη 10% ετησίως έως το 2018 στην Ανατολική Ευρώπη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές προμηνύονται οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10% κατά το διάστημα μέχρι και το 2018. Αυτό επισημαίνει σε πρόσφατη έρευνά της η Ενωση Κατασκευαστών Ανατολικής Ευρώπης (EECFA), που καλύπτει οκτώ χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Μάλιστα, όπως τονίζεται, ο κλάδος των κατοικιών είναι πιθανό να ξεπεράσει σε ρυθμό ανάπτυξης το 10%. Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί ειδικά για τις βαλκανικές χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια αγορά αξίας 30 δισ. ευρώ, καθώς μετά το μεταβατικό, όπως χαρακτηρίζεται, 2016 αναμένεται η επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, με αποτέλεσμα να προβλέπεται και τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των έργων πολιτικού μηχανικού, αρχής γενομένης από το 2017.

Στις υπόλοιπες αγορές της περιοχής, συνολικής αξίας 180 δισ. ευρώ, στη μεν Τουρκία προβλέπεται ομαλή προσγείωση της αγοράς, ενώ στην Ουκρανία αναμένεται ήπια ανάπτυξη. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν είναι εφικτό να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την αγορά της Ρωσίας, με αποτέλεσμα η οικοδομική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις κατασκευές κτιρίων να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2% το διάστημα 2016-2018. Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στη Ρωσία δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από το 2018.

Εξετάζοντας τις επιμέρους χώρες, τη χειρότερη εικόνα αναμένεται να καταγράψει η γειτονική Βουλγαρία, όπου η κατασκευαστική δραστηριότητα προβλέπεται να υποχωρήσει κατά σχεδόν 19% το 2016, ως αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των έργων πολιτικού μηχανικού (κτίρια). Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσει ο κλάδος των κατοικιών, όπου η ζήτηση είναι σημαντική λόγω των μειούμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Πάντως, η φετινή πτώση θα είναι παροδική, καθώς το 2017, το σύνολο του κλάδου αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξεως του 14,7%.

Αντίστοιχα, στη Ρουμανία, μετά την αύξηση της τάξεως του 9% που καταγράφηκε το 2015, το 2016 προβλέπεται να ολοκληρωθεί με άνοδο κατά 3,4%, καθώς οι εθνικές εκλογές αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο, η αγορά κατοικίας συνεχίζει να κινείται σε έντονα ανοδική τροχιά, ως αποτέλεσμα της ανόδου της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή