Μόλις 2.751 ακίνητα χτίστηκαν το πρώτο τετράμηνο του έτους

Μόλις 2.751 ακίνητα χτίστηκαν το πρώτο τετράμηνο του έτους

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαρδιωτική παραμένει η κατάσταση στην αγορά κατοικίας και τον οικοδομικό κλάδο, που συνεχίζει να καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, και συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, ολοκληρώθηκαν μόλις 2.751 νέες κατοικίες πανελλαδικά, έναντι 2.898 κατοικιών κατά το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο. Η πτώση του 5% αυτή καθεαυτή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη περυσινή περίοδος είχε επηρεαστεί από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική δραστηριότητα και την περίοδο αβεβαιότητας που ακολούθησε, εν μέσω συνεχών διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι φέτος, εν μέσω βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και σταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού, οι κατασκευές νέων κατοικιών θα ήταν, έστω και οριακά, βελτιωμένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ανάλυση της Eurobank είχε επισημανθεί ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομικής κρίσης ήταν η βαθιά και παρατεταμένη συρρίκνωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, όπου έχει σημειωθεί σωρευτική πτώση της τάξεως των 40 δισ. ευρώ ή 66,1%. Αρνητικός πρωταγωνιστής η αγορά ακινήτων, καθώς η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην κατηγορία των κατοικιών, απ’ όπου «χάθηκαν» κεφάλαια 23,84 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το μερίδιό τους στο σύνολο των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, να διαμορφώνεται πλέον σε μόλις 6,62%, από 41,64% το 2007. Επιπρόσθετη πτώση κατά 2,36 δισ. ευρώ προήλθε και από τις υπόλοιπες κατασκευές.

Η αρνητική αυτή εικόνα επιβεβαιώνεται και από την πορεία της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία τον φετινό Μάιο υποχώρησε κατά 39,8% (με βάση τον όγκο) σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, οπότε μάλιστα είχε σημειωθεί άνοδος κατά 6,1% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο πενταμήνου, ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας έχει υποχωρήσει κατά 21,2%, έναντι αύξησης της τάξεως του 15,7% που είχε καταγραφεί κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε όρους αριθμού αδειών, η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση κατά 16,3% στο πεντάμηνο του 2016, έναντι αύξησης κατά 2,4% στην αντίστοιχη περίοδο του 2015, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδειών να συρρικνωθεί στις 4.562. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, είναι ενδεικτικό ότι στη Δυτική Μακεδονία εξεδόθησαν μόλις 69 άδειες οικοδομών, στο Βόρειο Αιγαίο 111, στην Ηπειρο 152 και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 197.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας είχε ανέλθει στις 64.800 κυβικά μέτρα το 2008 και στις 46.925 κυβικά μέτρα το 2009, για να κατρακυλήσει στις 10.997 κυβικά μέτρα το 2014 και σε 10.972 το 2015, καταγράφοντας συνολική πτώση κατά 83,1% στην περίοδο 2008-2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή