Αυξήθηκαν 7,3% οι τιμές κατοικιών στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του 2015

Αυξήθηκαν 7,3% οι τιμές κατοικιών στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του 2015

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό πρόσημο αναμένεται να διατηρηθεί, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, η αγορά κατοικίας της Νορβηγίας, η οποία κατόρθωσε να αποφύγει τους κλυδωνισμούς, που θα μπορούσαν να είχαν επέλθει είτε λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, δεδομένης της εξάρτησης της οικονομίας από τον «μαύρο χρυσό», είτε λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος στη Μεγ. Βρετανία, που κατέληξε στην απόφαση για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, κανένας από τους παραπάνω παράγοντες δεν κατόρθωσε να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των τιμών, καθώς αυτές αυξήθηκαν κατά 7,3% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ στο Οσλο, ο ρυθμός της ανόδου ήταν σχεδόν διπλάσιος, καθώς προσέγγισε το 13,4%.

Οπως προκύπτει, η επιθυμία των Νορβηγών να διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία σε συνδυασμό με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων τροφοδοτούν συνεχώς τη ζήτηση στην αγορά ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 85% των Νορβηγών διαθέτουν δικό τους σπίτι, ενώ το 65,6% του πληθυσμού εξυπηρετεί και κάποιο στεγαστικό δάνειο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση είναι τέτοια, που κανένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά δεν φαίνεται να επιδρά στην αγορά κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή