Η ΕΚΤ δεν «βλέπει» φούσκα στην αγορά κατοικίας της Ευρωζώνης

Η ΕΚΤ δεν «βλέπει» φούσκα στην αγορά κατοικίας της Ευρωζώνης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστική εμφανίστηκε σε πρόσφατη ανάλυσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς κατοικίας στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς οι αναλυτές δεν θεωρούν ότι ελλοχεύει η δημιουργία «φούσκας», παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών στην πλειονότητα των χωρών. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΚΤ, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3% στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, έναντι αύξησης της τάξεως του 2,7% το πρώτο τρίμηνο και 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2015, δείγμα της συνεχούς επιτάχυνσης του ρυθμού ανόδου των αξιών. Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, η ετήσια μεταβολή των τιμών των κατοικιών στην Ε.Ε. κινείται πλέον με ρυθμό υψηλότερο του μέσου όρου που έχει διαμορφωθεί σε βάθος χρόνου, πλην όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις «φούσκας». Αντιθέτως, με βάση την εφαρμογή παραμέτρων αξιολόγησης της πορείας της αγοράς κατοικίας, προκύπτει ότι οι αξίες είναι εν γένει ευθυγραμμισμένες με τα θεμελιώδη μεγέθη που επικρατούν. Εν ολίγοις, η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ευνοεί την άνοδο των τιμών, ενώ παράλληλα η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών είναι επαρκής, για να καλύπτει την απόκτηση νέας στέγης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά το οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ, «δεν υπάρχουν τα σημάδια υπερβολής που είχαν παρατηρηθεί στην αγορά κατοικίας της Ε.Ε. το 2007». Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι αναλυτές έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται υπερβολικές αποτιμήσεις των κατοικιών στο μέλλον, σε ορισμένες χώρες ή και επιμέρους πόλεις, ιδίως αν συνεκτιμηθούν παράγοντες όπως η μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων νέων στεγαστικών δανείων και ο υψηλός τραπεζικός δανεισμός των νοικοκυριών.

Σε κάθε περίπτωση, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ, έχουν περιορίσει σημαντικά το κόστος δανεισμού στο σύνολο της Ευρωζώνης, γεγονός που εκ των πραγμάτων λειτουργεί υπέρ της περαιτέρω αύξησης της ζήτησης. Ως εκ τούτου, υπάρχει η ανησυχία πως μπορεί η κτηματαγορά να υπερθερμανθεί. Ηδη πάντως, η Γερμανία, όπου οι τιμές των κατοικιών δεν μειώθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, δρομολογεί μέτρα για να αποτραπεί η δημιουργία «φούσκας», καθώς οι Γερμανοί συνεχίζουν να αγοράζουν νέες κατοικίες με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τα πέντε τελευταία χρόνια οι τιμές σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο αυξήθηκαν κατά 30% ή και περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή