Εντείνονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο «φούσκας» στην αγορά κατοικίας του Οσλο

Εντείνονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο «φούσκας» στην αγορά κατοικίας του Οσλο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ταχύτερο ρυθμό της σύγχρονης ιστορίας αυξάνονται οι τιμές στο Οσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, εντείνοντας τις ανησυχίες των αρμόδιων αρχών και τροφοδοτώντας σενάρια λήψης μέτρων.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας Real Estate Norway, που επικαλείται το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, τον φετινό Οκτώβριο, η αύξηση των τιμών στο Οσλο άγγιξε το 21,7%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου των τιμών που καταγράφεται διαχρονικά. Στο σύνολο της χώρας, η άνοδος των τιμών διαμορφώθηκε στο 12% σε ετήσια βάση. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο η πόλη Στάβανγκερ, όπου οι αξίες υποχώρησαν κατά 3,9%. Η εν λόγω πόλη στηρίζεται κυρίως στη βιομηχανία πετρελαίου, η οποία δεν διανύει και τις καλύτερες ημέρες της.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, ενισχύεται η άποψη που έχει διατυπώσει η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας ότι η περίοδος των μειώσεων των επιτοκίων έχει πλέον παρέλθει. Μάλιστα, η σχετική εποπτική αρχή για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος πρότεινε τον Σεπτέμβριο να περιοριστούν οι ελευθερίες των τραπεζών αναφορικά με τα κριτήρια που εφαρμόζουν στις χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων και να υιοθετηθεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο αποπληρωμής των δανείων, για να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας «φούσκας» στην αγορά κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή