Με βραδύτερο ρυθμό συνεχίστηκε φέτος η πτώση τιμών στα ακίνητα

Με βραδύτερο ρυθμό συνεχίστηκε φέτος η πτώση τιμών στα ακίνητα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 2,8% υποχωρούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι τιμές των κατοικιών, έναντι αντίστοιχης πτώσης 5,1% που είχε παρατηρηθεί το 2015. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία της αγοράς κατοικίας κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, καθώς ο ρυθμός της πτώσης των τιμών πανελλαδικά επιβραδύνθηκε ακόμη περισσότερο, αγγίζοντας το 1,5% σε ετήσια βάση, έναντι πτώση 4,3% και 2,6% κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα.

Ενδεικτικό της πορείας σταθεροποίησης των τιμών στην αγορά κατοικίας είναι και το γεγονός ότι στην Αθήνα η πτώση του φετινού τρίτου τριμήνου περιορίστηκε σε μόλις 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,4%, στις άλλες μεγάλες πόλεις κατά 1,2% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κυρίως σημεία πώλησης εξοχικών κατοικιών) η πτώση διαμορφώθηκε σε 3%.

Σημειωτέον ότι, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ για το σύνολο του 2015, η μείωση των τιμών άγγιξε το 5,3% στην Αθήνα, το 5,4% στη Θεσσαλονίκη, το 4,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και το 4,6% στις υπόλοιπες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας η πτώση του τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ για το σύνολο του 2015 η πτώση άγγιξε το 5,1%.

Εν τω μεταξύ, σαφώς θετικότερη είναι η πορεία των τιμών των μεταχειρισμένων διαμερισμάτων, συγκριτικά με εκείνη των νεόδμητων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, η πτώση των τιμών των νεόδμητων κατοικιών (ηλικίας έως πέντε ετών) άγγιξε το 2,2% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης της τάξεως του 1% που καταγράφηκε για τα παλαιότερα ακίνητα. Κατά το 2015, τα νεόδμητα υποχώρησαν σε αξία κατά 5,6%, ενώ τα παλαιότερα ακίνητα σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 4,7%. Η εξέλιξη αυτή φαντάζει φυσιολογική, δεδομένου ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό (μεσίτες υπολογίζουν ότι ξεπερνά το 90%) οι συναλλαγές κατοικιών στην παρούσα χρονική συγκυρία αφορούν παλαιότερα ακίνητα, τα οποία είναι σαφώς πιο προσιτά έναντι των νεόδμητων.

Παράλληλα, συχνά όταν ο πωλητής είναι ιδιώτης και όχι επαγγελματίας κατασκευαστής, το περιθώριο διαπραγμάτευσης είναι υψηλότερο, ευνοώντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή