Ευοίωνες οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας της Πορτογαλίας

Ευοίωνες οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας της Πορτογαλίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκές προδιαγράφονται οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας της Πορτογαλίας, καθώς η πτώση της προσφοράς σε μια περίοδο που αυξάνεται και η ζήτηση ωθούν τις αξίες προς τα πάνω. Αυτό προκύπτει και από τον τελευταίο δείκτη που δημοσίευσε το RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) σε συνεργασία με την Confidencial Imobiliario για τον μήνα Σεπτέμβριο, όπου οι εκτιμητές ακινήτων που συμμετέχουν στη διαμόρφωσή του προβλέπουν αύξηση των τιμών, αλλά και των συναλλαγών για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οπως τονίζεται σχετικά, οι εντολές πώλησης κατοικιών παραμένουν λιγοστές σε σχέση με τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση τιμών, τόσο σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες όσο και τις ενοικιάσεις, όπου επίσης καταγράφεται σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Σημειωτέον ότι τα εν λόγω δεδομένα αφορούν και τις τρεις πόλεις που παρακολουθεί ο δείκτης προσδοκιών της αγοράς, δηλαδή το Πόρτο, τη Λισσαβώνα και το Αλγκάρβε, έναν από τους δημοφιλέστερους παραθεριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Συνολικά, κατά την περίοδο των προσεχών πέντε ετών, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές πώλησης κατοικιών θα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4% κατά μέσο όρο, ενώ τις καλύτερες προοπτικές εμφανίζει επί του παρόντος η αγορά της Λισσαβώνας. Ενδεικτικό της συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά της Πορτογαλίας είναι και το ότι οι τιμές ενισχύονται σταθερά επί επτά διαδοχικούς μήνες, ενώ η τελευταία αναφορά του Σεπτεμβρίου κατέγραψε και τη μεγαλύτερη βελτίωση από το 2010.

Ανησυχίες λόγω φόρων

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα ρόδινα στην αγορά της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου, διότι όπως ανέφεραν οι μεσίτες που συμμετέχουν στην έρευνα, οι νέοι φόροι στην αγορά ακινήτων συνιστούν λόγο ανησυχίας, καθώς πιθανώς να πλήξουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της αγοράς. Πριν από περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε να επιβάλει νέο φόρο στους κατόχους ακίνητης περιουσίας αξίας υψηλότερης από 600.000 ευρώ, αρχής γενομένης από το 2017, με στόχο να αντλήσει έσοδα για να αποφύγει περικοπές συντάξεων και να ενισχύσει το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων. Η εν λόγω φορολογία θα πλήξει και το λίαν επιτυχημένο πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», που έχει ήδη προσελκύσει επενδύσεις 2,4 δισ. ευρώ, μέσω απόκτησης ακινήτων αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ από αγοραστές εκτός Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή