Υπερβολικές οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στο Μανχάταν

Υπερβολικές οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στο Μανχάταν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες των πωλητών αποδίδεται η πτώση των αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων διαμερισμάτων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης το τελευταίο διάστημα. Το φετινό τρίτο τρίμηνο, οι συναλλαγές ακινήτων αξίας μικρότερης των 3 εκατ. δολαρίων, δηλαδή κατοικιών που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των πολυτελών διαμερισμάτων, υποχώρησαν κατά 20% παρότι υπάρχει ζήτηση και μάλιστα σημαντική.

Το πρόβλημα οφείλεται στις υπερβολικές απαιτήσεις των πωλητών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας StreetEasy που αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, κατά το τρέχον έτος, οι πωλητές ακινήτων που αγόρασαν το 2010 ζητούσαν 47% υψηλότερη τιμή κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με εκείνη που οι ίδιοι είχαν καταβάλει προ εξαετίας.

Αντίστοιχα, όσοι αγόρασαν διαμέρισμα στο Μανχάταν το 2011, το πωλούν σήμερα με τιμή 42% υψηλότερη κατά μέσον όρο, ενώ οι πωλητές ακινήτων του 2012 ζητούν μέση υπεραξία της τάξεως του 35%.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων Miller Samuel Inc., Τζόναθαν Μίλερ, αυτή η αποσύνδεση των πωλητών από την αγορά και τις πραγματικές αξίες των κατοικιών είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους έχουν υποχωρήσει οι πωλήσεις. Αλλωστε, οι τιμές στις οποίες γίνονται σήμερα πράξεις είναι μόλις 11% υψηλότερες των αντιστοίχων του 2011, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται σε 950.000 δολάρια, ή περίπου 900.000 ευρώ.

Οι υψηλές ζητούμενες τιμές άρχισαν να εμφανίζονται όταν στην αγορά καταγραφόταν σημαντική έλλειψη περισσότερο προσιτών οικονομικά διαμερισμάτων. Ηταν η περίοδος που οι περισσότεροι κατασκευαστές είχαν εστιάσει στις πολυτελείς κατασκευές, με αποτέλεσμα τα φθηνότερα πωλούμενα ακίνητα να είναι λιγοστά. Τότε, όσοι πωλούσαν τα ακίνητά τους μπορούσαν να κεφαλαιοποιήσουν σημαντικές υπεραξίες, καθώς πολύ συχνά πραγματοποιούνταν άτυπες πλειοδοσίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών, ακριβώς λόγω της ένδειας ακινήτων.

Κατά το περυσινό τρίτο τρίμηνο, οι αγοραστές κατέβαλαν τιμήματα αντίστοιχα ή υψηλότερα των ζητούμενων στο 31% του συνόλου των συναλλαγών κατοικιών στο Μανχάταν. Το φετινό τρίτο τρίμηνο, το σχετικό ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 17% και αιτία είναι ότι το απόθεμα των μεταχειρισμένων κατοικιών που διατίθενται προς πώληση είναι 53% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που ήταν διαθέσιμο στο τέλος του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή