Πρόσωπα και πράγματα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού θα διατεθούν τα πρώτα 68 εκατ. του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

Ξεκινάει η διανομή των πρώτων 68 εκατ. ευρώ που αφορούν το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», καθώς εντός της εβδομάδας υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση για την ίδρυση του σχετικού ταμείου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση. Με βάση την απόφαση, στις Περιφέρειες Ανατ. Μακ. – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος θα διατεθούν 43 εκατομμύρια για την παροχή εγγυήσεων και τη χρηματοδότηση δράσεων του προγράμματος, 14,8 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν σε Αττική και Νότιο Αιγαίο, ενώ τα υπόλοιπα 10,2 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας (Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη). Οι πόροι του ταμείου, σε βάθος χρόνου, αναμένεται να ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ.

Στη «ζώνη» της αβεβαιότητας ο κατασκευαστικός κλάδος

Βελτίωση κατέγραψε τον Νοέμβριο ο δείκτης των προβλέψεων για την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς ανήλθε σε -53,8 μονάδες, έναντι -47 μονάδων κατά τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ωστόσο σημειώθηκε και σημαντική πτώση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο), όταν ο δείκτης βρέθηκε στις -67,1 μονάδες. Κύριος λόγος είναι η ανησυχία που επικρατεί στον κλάδο για το μελλοντικό κατασκευαστικό αντικείμενο. Ετσι, το ισοζύγιο που αφορά το πρόγραμμα προς εκτέλεση εργασιών στο σύνολο των κατασκευών (δημόσια και ιδιωτικά έργα) υποχώρησε στις -59,5 μονάδες τον φετινό Νοέμβριο, από -66,1 μονάδες τον Οκτώβριο και -41,1 μονάδων κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση και το τρέχον έτος θα χαρακτηριστεί από εξαιρετικά χαμηλό κατασκευαστικό αντικείμενο.

Ηλεκτρονικό μητρώο δημόσιων ακινήτων από την Αλβανία

Απόδειξη της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του νομοθετικού του πλαισίου και ταυτόχρονα μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα επιχειρεί να στείλει η Αλβανία, καθώς πριν από λίγες ημέρες ο Αλβανικός Οργανισμός Ανάπτυξης Επενδύσεων (AIDA) κατάρτισε ηλεκτρονικό μητρώο, στο οποίο εντάχθηκαν τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, τα οποία είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση. Το μητρώο περιλαμβάνει το σύνολο της χώρας και είναι διαθέσιμο μέσω Διαδικτύου. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να προβούν σε αναζήτηση των ακινήτων που τυχόν τους ενδιαφέρουν, είτε με βάση την περιφέρεια όπου αυτά βρίσκονται, ή με βάση το είδος του εκάστοτε ακινήτου (π.χ. οικόπεδο, αποθήκη, επαγγελματικό ακίνητο, αγροτική γη κτλ.). Ηδη, στο μητρώο έχουν ενταχθεί 100 ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή