Πρόστιμο 600.000 ευρώ επέβαλε στην Airbnb ο δήμος της Βαρκελώνης

Πρόστιμο 600.000 ευρώ επέβαλε στην Airbnb ο δήμος της Βαρκελώνης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπαρκής κρίθηκε η πρόταση που υπέβαλε πρόσφατα η δημοφιλής ηλεκτρονική πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών σε τουρίστες Airbnb προς τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των κατοικιών που μισθώνονται στην ισπανική πόλη. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο δήμος της Βαρκελώνης επιχειρεί να περιορίσει το φαινόμενο και κυρίως να μειώσει τον αριθμό των κατοικιών που μισθώνονται χωρίς να διαθέτουν την κατάλληλη άδεια. Μάλιστα, πρόσφατα επέβαλε και πρόστιμο της τάξεως των 600.000 ευρώ στην Airbnb, κατηγορώντας την αμερικανική εταιρεία για την προώθηση 3.812 μη αδειοδοτημένων κατοικιών μέσω της υπηρεσίας της.

Εν ολίγοις, η Βαρκελώνη έκανε λόγο για παράνομες αγγελίες, όντας η πρώτη πόλη παγκοσμίως που προχωράει σε μια τέτοια κίνηση, παρότι η Airbnb έχει καταθέσει έφεση στη σχετική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών κρίνονται τεταμένες, καθώς οι Αρχές της πόλης έχουν συνταχθεί με τις διαμαρτυρίες μερίδας κατοίκων για υπερβολικό αριθμό τουριστών στο κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή έχει ζητήσει από την Airbnb να διακόψει άμεσα τις αγγελίες κατοικιών που μισθώνονται στην πόλη σε τουρίστες, χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Οπως αναφέρουν φορείς της πόλης, πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την εκμίσθωση κατοικιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απήχηση της Airbnb στη Βαρκελώνη έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αγγελίες έχουν αυξηθεί από τις 11.000 το 2014 σε 20.000 στο τέλος του 2016. Η πόλη της Καταλωνίας είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μετά το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη, για την Airbnb και η ένατη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb, κατά το σύνολο του 2015, σχεδόν 900.000 επισκέπτες χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας για τη διαμονή τους στη Βαρκελώνη.

Στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς έχουν επιχειρηθεί και στην ελληνική αγορά, όπου επίσης το φαινόμενο της βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών, μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, έχει ανθήσει. Στο πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε, προβλέπεται ότι κανείς ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να εκμισθώνει, ως ιδιώτης, περισσότερα από δύο ακίνητα. Επίσης, ορίζεται ότι τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση ενός ειδικού μητρώου όπου θα πρέπει να εγγραφούν όλα τα σχετικά ακίνητα.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα παρέχει το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, ενώ δεν έχει λειτουργήσει ούτε το παραπάνω ηλεκτρονικό μητρώο, παρότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν να συμβεί ήδη από την 1η Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή