Προσφέρουν «δώρα» για να προσελκύσουν ενοικιαστές στο Μανχάταν

Προσφέρουν «δώρα» για να προσελκύσουν ενοικιαστές στο Μανχάταν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο γενναιόδωροι γίνονται πλέον οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, καθώς δυσκολεύονται να προσελκύσουν ενοικιαστές, εν μέσω υπερπροσφοράς ακινήτων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων Miller Samuel και του μεσιτικού γραφείου Douglas Elliman Real Estate, κατά τη διάρκεια του φετινού Ιανουαρίου, το 31% των νέων συμβολαίων ενοικίασης διαμερισμάτων περιείχε κάποιου είδους οικονομικό κίνητρο, όπως π.χ. ένα μήνα δωρεάν ενοίκιο ή κάλυψη της αμοιβής του μεσίτη.

Το σχετικό ποσοστό είναι το υψηλότερο που παρατηρείται τα τελευταία έξι χρόνια, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο των συμβολαίων που περιέχουν κάποια έκπτωση αυξάνεται συνεχώς τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με το προηγούμενο ιστορικό υψηλό να παρατηρείται τον Δεκέμβριο του 2016 με 26%, ενώ τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί σε 25%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προσφορά πολλών νεόδμητων διαμερισμάτων στο Μανχάταν τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιάσει τις επιλογές των ενοικιαστών, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν διαπιστώσει την αυξημένη διαπραγματευτική τους δύναμη και τη χρησιμοποιούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους ενοικίασης, αποφεύγοντας παράλληλα και τυχόν αυξήσεις των τιμών των ενοικίων. Μάλιστα, η τάση αυτή αφορά τόσο τις νέες ενοικιάσεις, όσο και τις ανανεώσεις υφιστάμενων συμβολαίων, όπως έχουν διαπιστώσει οι ιδιοκτήτες, που υποχρεώνονται σε όλο και περισσότερες παραχωρήσεις, προκειμένου να μην απολέσουν τους μισθωτές τους.

Οι προσφορές αποδίδουν

Πάντως, οι προσφορές έχουν αντίκρισμα, καθώς το ποσοστό διαθεσιμότητας διαμερισμάτων περιορίστηκε σε μόλις 1,9% τον Ιανουάριο, όντας το χαμηλότερο από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε βρεθεί στο ίδιο επίπεδο. Επίσης, παρότι διστακτικοί αρχικά, οι ιδιοκτήτες μοιάζουν να συνειδητοποιούν ότι τέτοιου είδους κινήσεις, αφενός μεν διατηρούν τα ακίνητά τους γεμάτα, αφετέρου συντηρούν τις τιμές των ενοικίων στο σημερινό, λίαν ελκυστικό επίπεδό τους. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο το μέσο ενοίκιο σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε σε 3.370 δολάρια (3.180 ευρώ), σημειώνοντας οριακή άνοδο της τάξεως του 0,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ετσι, οι ιδιοκτήτες κατορθώνουν να «καμουφλάρουν» ουσιαστικά το γεγονός ότι η αγορά ενοικίων έχει εμφανίσει σημάδια κορεσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή