Πρόσωπα και πράγματα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣτΕ: «όχι» σε φόρο για ακίνητα που αποκτώνται με χρησικτησία

Χωρίς την υποχρέωση καταβολής φόρου είναι πλέον τα ακίνητα, τα οποία αποκτώνται με τη μέθοδο της χρησικτησίας, αναφέρει σε σχετική απόφασή του το ΣτΕ. Στο σκεπτικό του, το δικαστήριο αναφέρεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπει ότι το θεσπιζόμενο τεκμήριο φορολογητέου εισοδήματος λόγω δαπάνης για την αγορά ακινήτου εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος καταβάλει πράγματι χρηματικό ποσό για την αγορά ακινήτου. Το ΣτΕ έκανε δεκτή προσφυγή φορολογούμενου και αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που είχε επιβάλει σε ζευγάρι πρόστιμα και πρόσθετη φορολόγηση συνολικού ύψους 547.831 ευρώ, κρίνοντας ότι θεωρείται αγορά ακινήτου και η περίπτωση μεταγραφής ακινήτου, με δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα ακινήτου λόγω συμπλήρωσης των όρων της «χρησικτησίας» (20 χρόνια).

Το δημοψήφισμα στη Βρετανία έπληξε και τις αξίες των οικοπέδων

Σε πτωτική τροχιά εισήλθαν οι τιμές των οικοπέδων στην Αγγλία το 2016, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως αναφέρει σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Knight Frank, η πτώση των τιμών άγγιξε το 9% σε ετήσια βάση, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο που καταγράφεται στη χώρα από το μακρινό 1999. Ως εκ τούτου, πλέον η μέση τιμή ανά στρέμμα αγγίζει τις 7.500 στερλίνες (περίπου 8.700 ευρώ), αν και αυτή παραμένει υψηλότερη κατά 23% σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, ενώ συγκριτικά με πριν από μία δεκαετία, αυτές είναι υψηλότερες κατά 127%. Πάντως, η Knight Frank εκτιμά ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κατά το τρέχον έτος, δεδομένου ότι η ζήτηση τείνει να είναι υψηλότερη της προσφοράς.

Στο σφυρί τρία ακόμη ακίνητα του ομίλου Παρασκευαΐδη

Τρία ακόμη ακίνητα της εταιρείας ΑΣΤΥ του ομίλου Παρασκευαΐδη, ιδιοκτήτη του Athens Ledra (φωτ.) στη Λ. Συγγρού, πρόκειται να εκπλειστηριαστούν στις 15 Μαρτίου. Ο λόγος για όμορες του ξενοδοχείου ιδιοκτησίες, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται στην οδό Πύρρας, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του ξενοδοχείου ως χώροι στάθμευσης, γραφείων και αποθηκών. Το μεγαλύτερης αξίας ακίνητο, με βάση την τιμή εκκίνησης των 1,47 εκατ. ευρώ, είναι ένα οικόπεδο με υφιστάμενο κτίσμα. Επίσης, προς πώληση θα βρεθεί κι ένα οικόπεδο 400 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τις 865.000 ευρώ, όπως επίσης και αποθήκες με τιμή πρώτης προσφοράς τις 96.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή