Το 2017 ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον κλάδο ακινήτων στο Μανχάταν

Το 2017 ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον κλάδο ακινήτων στο Μανχάταν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεψαν τα «χαμόγελα» στην αγορά κατοικίας του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, η οποία είχε αρχίσει να καταγράφει σημάδια κορεσμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της προσφοράς διαμερισμάτων, ιδίως στο άνω άκρο της αγοράς, δηλαδή τα πολυτελή ακίνητα. Το 2017 έχει αποδειχθεί όμως εντελώς διαφορετικό, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους πρώτους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Brown Harris Stevens Analytics, τον Ιανουάριο οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 28%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ τον Φεβρουάριο η σχετική αύξηση ήταν της τάξεως του 16%.

Ανω των 5 εκατ. δολ.

Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι οι αυξήσεις στα διαμερίσματα αξίας άνω των 5 εκατ. δολαρίων (4,7 εκατ. ευρώ) ήταν ακόμα μεγαλύτερες, καθώς τα επικυρωμένα συμβόλαια αγοραπωλησιών ήταν 28% περισσότερα τον Ιανουάριο και 43% περισσότερα τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τους μεσίτες, η ζήτηση στην αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε σημαντικά κατά το διάστημα μέχρι τον προηγούμενο Νοέμβριο, δηλαδή μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η ανησυχία των αγοραστών ήταν εμφανής, τάση όμως που αντιστράφηκε τους τελευταίους μήνες, εν μέσω της βελτίωσης του κλίματος, σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές της οικονομίας της χώρας, κάτι που έχει διαφανεί και από την άνοδο του χρηματιστηρίου. Παρότι, ακόμα και τώρα, πολλά ακίνητα πωλούνται τελικά σε τιμές χαμηλότερες από τις αρχικά ζητούμενες, οι αγοραστές θεωρούν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν άλλο και επισπεύδουν τις αποφάσεις τους. Eπιπλέον, υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, γεγονός που επίσης αυξάνει τη ζήτηση.

Ανοδικά και τα γραφεία

Εν τω μεταξύ, σε ανοδική πορεία έχει εισέλθει και η αγορά γραφείων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών JLL (JonesLangLaSalle), κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου μισθώθηκαν συνολικά 210.000 τ.μ. γραφειακών χώρων, 44% πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και το υψηλότερο μέγεθος των τελευταίων δύο ετών. Πάντως, τα ενοίκια δεν έχουν ακόμα ακολουθήσει ανάλογη πορεία, παραμένοντας σταθερά κατά την ίδια περίοδο. Ελαφρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν μόνο στα νεόδμητα κτίρια γραφείων ή σε όσα έχουν υποστεί σημαντικές εργασίες αναβάθμισης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, έως το 2020, στο Μανχάταν αναμένεται να παραδοθούν περίπου 1,8 εκατ. τ.μ. νέων γραφειακών χώρων. Εξ αυτών, προσύμφωνα μίσθωσης υφίστανται για μόλις το 50%, στοιχείο ανησυχητικό, αφού, παρά την υψηλή ζήτηση, ανοδικά θα κινηθεί και η προσφορά παλαιότερων και πιο προσιτών γραφείων, καθώς οι υφιστάμενοι ένοικοι θα αποχωρήσουν με κατεύθυνση τα νέα κτίρια. Ετσι, είναι πιθανό να προκύψει ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών ανάπτυξης κτιρίων γραφείων, για την εξασφάλιση μισθωτών για τα ακίνητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή