Μετά 10 έτη συνεχίζεται η πτώση στις τιμές κατοικιών

Μετά 10 έτη συνεχίζεται η πτώση στις τιμές κατοικιών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών, καθώς η αγορά εξακολουθεί να αδυνατεί να σταθεροποιηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, στο σύνολο της χώρας οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η πτώση του πρώτου τριμήνου του έτους είχε διαμορφωθεί σε 1,7%, ενώ συνολικά κατά το σύνολο του 2016, οι τιμές των κατοικιών είχαν υποχωρήσει με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 2,4%.

Επομένως, παρατηρείται μια σχετική αποκλιμάκωση του ρυθμού υποχώρησης των αξιών. Αυτή οφείλεται στις βελτιωμένες συνθήκες που επικράτησαν στην οικονομία κατά τη διάρκεια της άνοιξης και σε σχέση με την έναρξη του έτους, όταν είχε κορυφωθεί η ανασφάλεια, ως αποτέλεσμα των συνεχών αναβολών και καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το δεύτερο τρίμηνο, τα παλιότερα διαμερίσματα (ηλικίας μεγαλύτερης των πέντε ετών) υποχώρησαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα νεόδμητα, και συγκεκριμένα με 1,3% έναντι 1%. Στον αντίποδα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο, τα νεόδμητα διαμερίσματα κατέγραψαν μείωση κατά 1,9% και τα παλιότερα κατά 1,6%. Εν ολίγοις, κατά το δεύτερο τρίμηνο αντιστράφηκε η εικόνα των πρώτων τριών μηνών του έτους και ο ρυθμός μείωσης των τιμών των νεόδμητων ήταν πολύ μικρότερος.

Τα εξοχικά

Οσον αφορά την πορεία των τιμών στις επιμέρους περιοχές, τη χαμηλότερη πτώση πανελλαδικά κατέγραψαν οι τιμές πώλησης των κατοικιών στις εξοχικές περιοχές (λοιπές περιοχές, όπως τις αναφέρει η ΤτΕ) με μόλις 0,6%, επιβεβαιώνοντας την εικόνα που έχει διαμορφωθεί ήδη από τις αρχές του έτους με την αναζωπύρωση της ζήτησης από το εξωτερικό. Στην Αθήνα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η πτώση άγγιξε το 1,2% και στη Θεσσαλονίκη το 1,3%, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις, οι τιμές μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 1,7%. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ρυθμός της πτώσης υποχώρησε αισθητά έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν οι τιμές υποχωρούσαν κατά 1,6% στην Αθήνα, κατά 2,1% στη Θεσσαλονίκη, 2,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Οπως τόνισε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, «βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς παραμένουν η περιορισμένη ζήτηση και η υπερβάλλουσα προσφορά, που μπορούν να αποδοθούν κυρίως στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και στη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική μέση πτώση των τιμών από το τέλος του 2008 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2017 προσεγγίζει πλέον το 43%, ενώ στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα ξεπερνάει το 44% και στη Θεσσαλονίκη το 46,5%.

Απέχουν οι κατασκευαστές

Εν μέσω αυτής της εικόνας, οι κατασκευαστές εξακολουθούν να απέχουν από την αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με τους βραχυχρόνιους δείκτες που επιμελείται η Τράπεζα της Ελλάδος για την αγορά ακινήτων, οι επενδύσεις των κατασκευαστών στην αγορά κατοικίας υποχώρησαν κατά 11,1% το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Συνολικά το 2016, η πτώση άγγιξε το 12,6%, έναντι πτώση της τάξεως του 25,8% το 2015 και 53,3% το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο έτος ανόδου των επενδύσεων σε κατοικίες ήταν το 2007, πριν από δέκα χρόνια δηλαδή, όταν ο εν λόγω δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 14,4% σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, το μερίδιο της οικοδομής ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έχει υποχωρήσει από σχεδόν 10% που ήταν το 2007 σε μόλις 0,7% στο τέλος του 2016 και 0,6% με το πέρας του φετινού πρώτου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή