Πτωτικά οι τιμές πώλησης των γραφείων και τα ενοίκια καταστημάτων το α΄ εξάμηνο

Πτωτικά οι τιμές πώλησης των γραφείων και τα ενοίκια καταστημάτων το α΄ εξάμηνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή εικόνα εμφάνισε η αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία και καταστήματα) της χώρας κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές πώλησης των γραφείων και τα ενοίκια των καταστημάτων σημείωσαν πτώση, ενώ, στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν τα ενοίκια των γραφείων και οι τιμές πώλησης εμπορικών καταστημάτων. Ειδικότερα, αρχής γενομένης από τις τιμές πώλησης γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, η ΤτΕ κάνει λόγο για πτώση κατά 0,7% στο σύνολο της χώρας σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Η μεγαλύτερη μείωση με 1,1% σημειώθηκε στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα η πτώση ήταν μικρότερη και δεν ξεπέρασε το 0,5% και 0,2% αντιστοίχως. Σημειωτέον ότι κατά το σύνολο του 2016, οι τιμές πώλησης γραφειακών χώρων ενισχύθηκαν κατά 0,2%, με την Αθήνα να είναι και η μοναδική περιοχή που κατέγραψε πτώση 0,4%, έναντι ανόδου 0,8% της Θεσσαλονίκης και 0,7% των υπόλοιπων πόλεων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης γραφείων κατά το πρώτο μισό του έτους, κατεγράφη οριακή αύξηση κατά 0,1%, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ συνολικά κατά το 2016 είχε καταγραφεί πτώση της τάξεως του 0,3%.

Στην αγορά καταστημάτων, οι τιμές πώλησης κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Στην Αθήνα η άνοδος ήταν της τάξεως του 0,2%, στη Θεσσαλονίκη οι τιμές παρέμειναν σταθερές, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αξίες αυξήθηκαν κατά 1%, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Για το 2016, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των καταστημάτων υποχώρησε κατά 0,4%, με τη μεγαλύτερη κάμψη με 0,9% να αφορά την περιοχή της Αθήνας, ενώ ακολούθησε με πτώση κατά 0,4% η Θεσσαλονίκη. Στον αντίποδα, άνοδο κατά 0,4% σημειώθηκε στην υπόλοιπη χώρα.

Οσον αφορά τις τιμές των ενοικίων των καταστημάτων, φέτος καταγράφεται πτώση κατά 1,5% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2016, αν και συνολικά κατά τον προηγούμενο χρόνο οι τιμές ενοικίασης είχαν υποχωρήσει κατά 1,8%. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα αυτή δεν αφορά τόσο τα καταστήματα που βρίσκονται στις πιο δημοφιλείς εμπορικές «πιάτσες» της χώρας, όπως η οδός Ερμού, το Κολωνάκι, η οδός Μεταξά στη Γλυφάδα και η Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά, όπου οι τιμές ενοικίασης καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία ήδη από τα μέσα του 2016 και μετά, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης από τις εμπορικές αλυσίδες και τη σταδιακή μείωση του ποσοστού των κενών ακινήτων. Ανάλογη είναι η τάση που καταγράφεται και στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή