Βαρβιτσιώτης: Αναδιαρθρώσεις στην ακτοπλοΐα για να μη συρρικνωθούν τα δρομολόγια

Βαρβιτσιώτης: Αναδιαρθρώσεις στην ακτοπλοΐα για να μη συρρικνωθούν τα δρομολόγια

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη αναδιαρθρώσεων στην ακτοπλοΐα προκειμένου να μη συρρικνωθεί το δίκτυο των συνδέσεων στα νησιά, επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην ημερίδα παρουσίασης – συζήτησης, με θέμα «Κρίσιμες ώρες για την ακτοπλοΐα και τις συγκοινωνίες των ελληνικών νησιών: το πρόβλημα και οι πιθανές λύσεις», η οποία συνδιοργανώθηκε από τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Ο υπουργός παραδέχθηκε πως «η ακτοπλοΐα, που εξυπηρετεί 1,6 εκατομμύρια νησιώτες, επιδοτείται με πολύ μικρότερα ποσά απ’ ότι άλλες μορφές συγκοινωνίας στη χώρα και ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια για τις άγονες γραμμές διατίθεντο 130 εκατ. ευρώ, μετά βίας σήμερα διατίθενται 70 εκατ. ευρώ.

Δήλωσε επίσης ανοικτός σε διάλογο με την ΠΝΟ και τους ακτοπλόους σχετικά με τη στελέχωση των πλοίων.

Επεσήμανε ακόμη πως πέρυσι ενέκρινε 890 αλλαγές δρομολογίων στη διάρκεια της χρονιάς, από την ώρα που ανέλαβε υπουργός και αυτό σήμαινε ότι αυτοδικαίως θα έπρεπε να είχαν αλλάξει 890 φορές οι συνθέσεις.

«Μία έκτακτη προσέγγιση στο Αιγαίο, πολλές φορές μπορεί να απαιτήσει έξτρα πλοία. Να απαιτήσει πολύ περισσότερο ναυτικό προσωπικό απ' ότι απαιτείται σήμερα. Γι’ αυτό το θέτω δημόσια διότι είναι πολύ ωραίο να καλλιεργούμε μύθους, να καλλιεργούμε προσδοκίες, όταν στην πραγματικότητα δεν έχουμε καθίσει να βγάλουμε χαρτί και μολύβι ποια είναι τα πραγματικά νούμερα και ποιες οι πραγματικές συνθήκες», σημείωσε.

Ο υπουργός μίλησε για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ωστόσο τόνισε ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να συνεχίσει να ανέχεται οποιαδήποτε εταιρία οφείλει δεδουλευμένα προς τα πληρώματά της.

Προσέθεσε πως πάρα πολλά από τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια δεν είναι τα οικονομικότερα και τα καταλληλότερα για την αντιμετώπιση των αναγκών και για αυτό σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των ακτοπλόων εξετάζεται «η χρήση του LNG [σ.σ.: φυσικό αέριο] που είναι φθηνότερο, ιδιαίτερα για κάποια δρομολόγια».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή