Πώς στήθηκε το κόλπο της «πλαστής» αποφυλάκισης

Πώς στήθηκε το κόλπο της «πλαστής» αποφυλάκισης

4' 55" χρόνος ανάγνωσης

Μπαίνοντας στο εργαστήριο της Μελέτης Υπνου του «Ευαγγελισμού» όπου εργάζεται, ο 48χρονος τεχνικός διαπίστωσε ότι επικρατούσε μια ασυνήθιστη για την εποχή ακαταστασία. Ηταν το πρωινό της 28ης Αυγούστου και παρότι το προσωπικό του εργαστηρίου απουσίαζε με καλοκαιρινή άδεια, δύο από τους υπολογιστές ήταν –περιέργως– αναμμένοι. Για να καταλάβει τι είχε συμβεί άνοιξε τα βίντεο από τις εξετάσεις των ασθενών και διαπίστωσε ότι: «στον υπολογιστή Νο 2 όπου θα έπρεπε να βρίσκεται η εξέταση του Αριστείδη Φλώρου υπήρχε η εξέταση του Μ. Ι., ενώ στον υπολογιστή Νο 1 που αντιστοιχούσε στο κρεβάτι που είχε κοιμηθεί το βράδυ της εξέτασης ο Μ. Ι., υπήρχε το όνομα του κ. Φλώρου».

Αποθήκευσε τις καταγραφές σε ένα «στικάκι» και ενημέρωσε τον διευθυντή του Κέντρου Μελέτης Υπνου, Σπύρο Ζακυνθινό. Ετσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι στην υπόθεση αποφυλάκισης, το περασμένο καλοκαίρι, του διευθύνοντος συμβούλου της Energa Αρη Φλώρου, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών για υπεξαίρεση 256 εκατ. ευρώ. Εξι μήνες μετά, 16 άτομα που ενεπλάκησαν στη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και στην αποφυλάκιση του ισοβίτη Δημήτρη Ναστούλη καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Ο Φλώρος αποφυλακίστηκε στα μέσα Αυγούστου, έχοντας διαγνωστεί από επιτροπή ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67%. Ανάμεσα στις ιατρικές γνωματεύσεις που υπήρχαν στον φάκελό του ήταν μία πλαστή σπιρομέτρηση και μία επίσης πλαστή μελέτη ύπνου (και οι δύο από την πνευμονολογική κλινική του «Ευαγγελισμού») σύμφωνα με τις οποίες ο κρατούμενος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υπνικής άπνοιας. Σε μηνυτήρια αναφορά του, που βρίσκεται στον φάκελο της υπόθεσης, ο διευθυντής της κλινικής κ. Ζακυνθινός περιγράφει ότι μαζί με συνεργάτες του ανέτρεξαν στα βίντεο από την εξέταση του Αριστείδη Φλώρου και διαπίστωσαν ότι τη νύχτα της 19ης προς 20 Οκτωβρίου 2017 υπήρχαν όχι μία αλλά δύο καταγραφές με στοιχεία ασθενή «Αριστείδης Φλώρος». «Στη μία απεικονίζεται πράγματι ο Αριστείδης Φλώρος, στην άλλη δε, η οποία επίσης έχει καταχωριστεί υπό στοιχεία “Αριστείδης Φλώρος” απεικονίζεται άλλος ασθενής, που την ίδια ημέρα υποβαλλόταν επίσης σε μελέτη ύπνου σε διαφορετικό θάλαμο (σ.σ. έπασχε από βαριά υπνική άπνοια)». Από το βίντεο προέκυψε ότι ο γιατρός που, τη νύχτα της εξέτασης, συνόδευε τον Αριστείδη Φλώρο ήταν ο ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Γ. Κ.

Ο τελευταίος, μερικά εικοσιτετράωρα μετά τον θόρυβο που είχε προκαλέσει η αποκάλυψη της «Κ» για την πρόωρη αποφυλάκιση του επιχειρηματία, παρουσιάστηκε οικειοθελώς στην Εισαγγελία Διαφθοράς και ομολόγησε ότι αυτός είχε χορηγήσει τις δύο πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις στον Φλώρο. Οπως ισχυρίστηκε, το έκανε από οίκτο στη μητέρα του κρατουμένου, η οποία τον επισκεπτόταν συχνά στο νοσοκομείο και κλαίγοντάς του περιέγραφε το δράμα της οικογένειάς της. «Η μητέρα Φλώρου με επισκέφθηκε στο νοσοκομείο και ικέτευε να τη βοηθήσω ευχόμενη να είμαι πάντα καλά, κλαίουσα συνεχώς και οδυρόμενη. Αληθές είναι ότι η όλη συμπεριφορά της μου προκαλούσε έντονα συναισθήματα οίκτου και δεδομένου ότι ήδη οι αρμόδιοι είχαν αποφανθεί περί της διπολικής διαταραχής του, έκρινα ότι η αναβάθμιση του βαθμού απνοιών θα βοηθούσε μόνο επικουρικά» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά του προς τον Ιατρικό Σύλλογο ο εμπλεκόμενος ΩΡΛ. Ο συνήγορός του Θρασύβουλος Κονταξής πρόσθεσε ότι ο γιατρός δεν γνώριζε ότι οι πλαστές γνωματεύσεις θα υποβάλλονταν σε επιτροπή ΚΕΠΑ, δεν απαίτησε οικονομικό αντάλλαγμα και επανέλαβε ότι ο εντολέας του αυτοβούλως κατέθεσε ενώπιον των εισαγγελέων, αμέσως μόλις ανέκυψε το θέμα.

Επιληπτικές κρίσεις

Με την ιδιότητα του υπόπτου έχει κληθεί να δώσει αύριο Δευτέρα εξηγήσεις και νευρολόγος του «Ευαγγελισμού» Α. Τ., που φέρεται να χορήγησε γνωμάτευση σύμφωνα με την οποία ο Αριστείδης Φλώρος αντιμετωπίζει επιληπτικές κρίσεις. Το όνομά του αναφέρεται στο πόρισμα ΕΔΕ που συνέταξε ο γιατρός Νικόλαος Γεωργακούλιας εντοπίζοντας «βαριά παράβαση καθήκοντος» και «μεθόδευση» στις ενέργειες του νευρολόγου. Τι απαντά αυτός; Μέσω του συνηγόρου του, Χρήστου Μυλωνόπουλου, επισημαίνει ότι το πιστοποιητικό που χορήγησε στον Αριστείδη Φλώρο βασίστηκε σε προηγούμενη ιατρική γνωμάτευση θεράποντος ιατρού του, καθώς οι επιληπτικές κρίσεις δεν διαγιγνώσκονται κλινικά. Γι’ αυτό και στο επίμαχο πιστοποιητικό, τονίζει ο κ. Μυλωνόπουλος, ο νευρολόγος χαρακτηρίζει τις επιληπτικές κρίσεις «αναφερόμενες» και όχι «πραγματικές».

Η τρίτη ιατρική γνωμάτευση στην οποία βασίστηκε η επιτροπή ΚΕΠΑ προέρχεται από τον ψυχίατρο Α. Δ. Ο τελευταίος, μολονότι τυπικά δεν ήταν ο θεράπων ιατρός του Φλώρου συνέταξε τον εισηγητικό φάκελο προς την επιτροπή ΚΕΠΑ, διαγιγνώσκοντας ότι ο έγκλειστος επιχειρηματίας πάσχει από «υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή». Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του δήλωσαν στην «Κ» ότι ο ψυχίατρος δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των 16 υπόπτων για την «υπόθεση Φλώρου». Δεν ισχύει το ίδιο για τους τρεις γιατρούς που συγκροτούσαν την επιτροπή ΚΕΠΑ, καθώς και έναν κύκλο ατόμων που, όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, είχαν συμμετοχή στην αποφυλάκιση –λόγω προβλημάτων υγείας– ενός ακόμα εγκλείστου, του καταδικασμένου σε δις ισόβια Δημήτρη Ναστούλη.

Ο υπάλληλος του ΙΚΑ και η ΕΥΠ

Hδη από το 2017 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατέγραφε τις τηλεφωνικές συνομιλίες υπαλλήλου του ΙΚΑ, που μετέχει σε επιτροπές ΚΕΠΑ και μαζί με συνεργούς του χορηγεί –αντί αμοιβής– πιστοποιητικά αναπηρίας, κυρίως σε αλλοδαπούς υπηκόους. Οπως προέκυψε από την άρση απορρήτου, στον κύκλο των επαφών του συγκαταλέγονται δικηγόροι, μία πρόεδρος Πρωτοδικών αλλά και η σύζυγος του βαρυποινίτη Δημήτρη Ναστούλη. Ο τελευταίος, αν και κρίθηκε ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες, η πρώτη το 2001 και η δεύτερη το 2002, είχε καταφέρει να βγει από τη φυλακή εξαιτίας αιματολογικού προβλήματος που φέρεται να αντιμετωπίζει. Oπως επισημαίνεται στο 12σέλιδο διαβαθμισμένο έγγραφο της ΕΥΠ, η σύζυγος του ισοβίτη είχε τακτικές τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και συναντήσεις σε καφετέρια στου Ζωγράφου με τον υπάλληλο του ΙΚΑ. Κουβέντιαζε μαζί του το ενδεχόμενο έγκλειστοι των φυλακών να περάσουν, με τη διαμεσολάβησή τους, από επιτροπές ΚΕΠΑ και να αποφυλακιστούν με –δήθεν– υψηλά ποσοστά αναπηρίας. Σε μία από τις επικοινωνίες τους η γυναίκα αναφέρεται στην υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, τον οποίο μάλιστα φέρεται να επισκέφθηκε στον Κορυδαλλό. Ο υπάλληλος την ενημερώνει ότι η ταρίφα για τις αποφυλακίσεις, λόγω ποσοστών αναπηρίας, κυμαίνεται από 70.000 έως 90.000 ευρώ, ωστόσο προσθέτει ότι «η διαδικασία γίνεται με άλλους, όχι εμάς». Η συνήγορος του Ναστούλη Βάσω Πανταζή υποστήριξε ότι οι συνομιλίες έχουν καταγραφεί παράνομα από την ΕΥΠ, καθώς αφορούν το έτος 2017, ενώ το σχετικό εισαγγελικό βούλευμα έχει εκδοθεί το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT