Η πορεία του ιμάμη από το Χαλέπι στον Δομοκό

Η πορεία του ιμάμη από το Χαλέπι στον Δομοκό

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βίντεο διαρκεί 12 λεπτά και σ’ αυτό, ιμάμηδες του Ισλαμικού Κράτους προπαγανδίζουν τον νόμο της σαρίας: «Η τιμωρία αυτού που έχει πιει αλκοόλ προστατεύει το μυαλό. Με την τιμωρία των κλοπών προστατεύονται οι περιουσίες. Με την τιμωρία της πορνείας προστατεύεται η αξιοπρέπεια». Τον λόγο παίρνει μετά ένας άνδρας που πρόκειται να τιμωρηθεί με ακρωτηριασμό: «Εκλεψα πετρέλαιο από ένα σπίτι, χρησιμοποιώντας όπλο και δόξα τω Θεώ γιατί αν δεν είχα μπει στη φυλακή, δεν θα μάθαινα τον σωστό δρόμο», εμφανίζεται να λέει. Στο πλάνο επιστρέφει ένας από τους ιμάμηδες: «Ο στόχος της επιβολής όλων των τιμωριών από τα θρησκευτικά δικαστήρια, όπως το κόψιμο άκρων ή ο λιθοβολισμός είναι για να ευχαριστήσουμε τον Θεό» εξηγεί. Στο 1ο λεπτό και για διάστημα μερικών δευτερολέπτων στο βίντεο εμφανίζεται ένας 27χρονος Σύρος, ονόματι Ahmad A., που στις αρχές του περασμένου Ιουνίου έφτασε στην Κω από τα παράλια της Τουρκίας, μαζί με τον μόλις δύο ετών γιο του.

Την παρουσία του στη χώρα είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 20ής Οκτωβρίου και σήμερα, τέσσερις μήνες αργότερα, φέρνει στο φως τον φάκελο της δικογραφίας που σχημάτισε εις βάρος του το τμήμα Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας της ΕΛ.ΑΣ. 

Αρχικά, ο Ahmad A. και ο δύο ετών γιος του οδηγήθηκαν στο κέντρο μεταναστών στο Πυλί της Κω, όπου την 11η Ιουνίου κατέθεσαν αίτημα ασύλου. Μόλις τρεις ημέρες αργότερα και ενώ προφανώς οι ελληνικές αρχές είχαν ενημερωθεί ότι ο 27χρονος ήταν καταχωρισμένος στις διεθνείς βάσεις δεδομένων ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους το αίτημά του απορρίφθηκε. Την ίδια τύχη είχε και η αίτηση που κατέθεσε μερικές ημέρες αργότερα στην Αρχή Προσφυγών. Αρχές Ιουλίου και κατόπιν αιτήματος της ΕΛ.ΑΣ., η ευρωπαϊκή υπηρεσία EUROPOL διαβίβασε στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής βίντεο, στο οποίο ο Σύρος ύποπτος εμφανιζόταν να ανακοινώνει την απόφαση θρησκευτικού δικαστηρίου του Ισλαμικού Κράτους για ακρωτηριασμό σε κατηγορούμενο για κλοπή.

Οπως περιγράφει σε κατάθεσή του αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής, το επίμαχο βίντεο υπήρχε καταχωρισμένο σε ειδική πλατφόρμα της Europol με ονομασία «Check The Web» μέσω της οποίας οι διωκτικές αρχές της Ε.Ε. ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με θέματα τρομοκρατίας. Οπως επισημαίνει ο αστυνομικός, το βίντεο δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο τον Ιούλιο του 2016 με τίτλο «Εκείνοι που δικάζονται με τον νόμο του Θεού».

Η παραδοχή

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ahmad έδωσε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, αποδεχόμενος ότι υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους για διάστημα τεσσάρων ετών. «Θέλω να πω την αλήθεια και δεν έχω πρόβλημα να πάω φυλακή, αρκεί να έχω στη συνέχεια μια κανονική ζωή» είπε στην αρχή της κατάθεσής του στους αστυνομικούς και στη συνέχεια περιέγραψε την εμπειρία του ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

«Από το 2012 στη Συρία ζητούσαν εθελοντές για την εκμάθηση της θρησκείας στους πιστούς. Ετσι, τον Φεβρουάριο του 2013 αποφάσισα να πάω να βοηθήσω. Πήγα στο Χαλέπι που ήταν υπό την κατοχή του ISIS. Εκπαιδεύτηκα για 22 μέρες. Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης με όρισαν ιμάμη σε τζαμιά στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ. Με έβαζαν επίσης να κάνω σκοπιά, έχοντας πάντα στην κατοχή μου όπλο. Στην οργάνωση παρέμεινα για τέσσερα χρόνια μέχρι το 2017. Σταμάτησα να πιστεύω στην ιδεολογία της οργάνωσης, έγινε πιο ακραία και επικίνδυνη. Ετσι, έφυγα για την Τουρκία, όπου ήρθε και η γυναίκα με το παιδί μας. Επειτα από έναν χρόνο χωρίσαμε, πήρα το παιδί και ήρθα στην Ελλάδα», κατέθεσε στους αστυνομικούς.

Ο ισχυρισμός

Τρεις μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2019, εις βάρος του 27χρονου που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί και κρατείτο στην Αμυγδαλέζα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του 34ου ανακριτή για «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση», «διέγερση μέσω Διαδικτύου σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης» κ.ά. Απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας επανέλαβε όσα είχε νωρίτερα καταθέσει στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής. Υποστήριξε δηλαδή ότι πήγε στα εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος με την ελπίδα ότι εκεί, θα ήταν όλοι ίσοι έναντι του ισλαμικού νόμου.

Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν δυνατό να αντιληφθεί μεμιάς τις ακραίες θέσεις της οργάνωσης, ενώ για τη συμμετοχή του στον ακρωτηριασμό ατόμου που κατηγορείτο για κλοπή κατέθεσε ότι πρόκειται για προβλεπόμενη τιμωρία σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο που εφαρμόζεται σε πολλά μουσουλμανικά κράτη. Μέσω του συνηγόρου του μάλιστα, δικηγόρου Γιάννη Γλύκα πρόκειται να προβάλει τον ισχυρισμό ότι με βάση το τοπικό δίκαιο, ο ακρωτηριασμός αποτελούσε νόμιμη ποινή και όχι αξιόποινη πράξη.

Εν αναμονή της δίκης

Μετά την απολογία του, τον Οκτώβριο του 2019, ενώπιον της ανακρίτριας ο 27χρονος Σύρος Ahmad A., που σημειωτέον δηλώνει φοιτητής, κρίθηκε όπως ήταν αναμενόμενο προφυλακιστέος. Οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται μέχρι σήμερα. Αναμένεται το επόμενο διάστημα η έκδοση βουλεύματος και η παραπομπή του σε δίκη, μία από τις ελάχιστες ποινικές δίκες που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα με κατηγορούμενο μέλος του «Ισλαμικού Κράτους». Στο μεταξύ, μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση του πατέρα του, ο δύο ετών γιος του οδηγήθηκε αρχικά σε ειδική δομή του νοσοκομείου «Παίδων» και μερικές ημέρες αργότερα, η φιλοξενία και φροντίδα του ανετέθη σε κοινωνικό ίδρυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή