ΕΡΕΥΝΕΣ

Η πολιορκία της πόλης Κομπάνι

i-poliorkia-tis-polis-kompani-2050341
Ρεπορτάζ-Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ, Μοντάζ: ΠΑΝΟΣ ΒΟΥΤΣΑΡΑΣ
 
Ολόκληρη την εβδομάδα οι Κούρδοι αντάρτες έδιναν σκληρές μάχες στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας υπό τον ήχο των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, σύμφωνα με τον φωτογράφο Γιώργο Μουτάφη που βρίσκεται στην περιοχή.
 
i-poliorkia-tis-polis-kompani0
 
Στην τουρκική πλευρά των συνόρων, δεκάδες Κούρδοι καθισμένοι στους γύρω λόφους παρακολουθούν την πολιορκία της πόλης Κομπάνι από τους τζιχαντιστές, αλλά και την εν εξελίξει αεροπορική επιχείρηση. Συχνά οι συγκεντρώσεις αυτές διαλύονται από την τουρκική αστυνομία.
 
i-poliorkia-tis-polis-kompani2
 
Στους ίδιους λόφους, δεκάδες άρματα του τουρκικού στρατού έχουν λάβει θέσεις μάχης αλλά παρακολουθούν αμέτοχα. Στο νοσοκομείο της περιοχής φθάνουν συνεχώς τραυματισμένοι Κούρδοι των μονάδων λαϊκής αυτοάμυνας (YPG) ενώ στο νεκροταφείο του Σουρούτς, απ’ όπου και οι φωτογραφίες, κηδεύονται καθημερινά άνδρες και γυναίκες μαχητές.
 
i-poliorkia-tis-polis-kompani4
Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο του Σουρούτς για την κηδεία τεσσάρων γυναικών-μαχητριών των λαϊκών ομάδων αυτοάμυνας YPG, την Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014.
 
i-poliorkia-tis-polis-kompani6
 
Χιλιάδες πρόσφυγες που ξέφυγαν από τις συγκρούσεις στο Κομπάνι ζούνε τώρα σε πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και μέσα σε τζαμιά του Σουρούτς, ενώ πολλοί από αυτούς ζητούν –αντί ανθρωπιστικής βοήθειας– όπλα και σφαίρες.
 
i-poliorkia-tis-polis-kompani8
Διακόσιες χιλιάδες εκτιμώνται ότι είναι οι πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Τουρκία για να ξεφύγουν από την προέλαση των τζιχαντιστών του ISIS στο Κομπάνι.
 
i-poliorkia-tis-polis-kompani10