ΕΡΕΥΝΕΣ

Εκδοση βίζας στους Αφγανούς μεταφραστές του ελληνικού στρατού μετά από έρευνα της «Κ»

ekdosi-vizas-stoys-afganoys-metafrastes-toy-ellinikoy-stratoy-meta-apo-ereyna-tis-k-2064109

Στην έκδοση βίζας για Αφγανούς μεταφραστές που είχαν συνεργαστεί με τις ένοπλες δυνάμεις προχωρά το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ απέστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών τα στοιχεία των Αφγανών που συνεργάστηκαν με τον ελληνικό στρατό στο Αφγανιστάν καθώς και αυτά των οικογενειών τους, προκειμένου να εκδοθεί η βίζα και να γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια είναι απαραίτητη για την είσοδο και παραμονή στην Ελλάδα όσων το επιθυμούν.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την έρευνα της «Κ» τον Οκτώβριο του 2014 σε Ελλάδα και Αφγανιστάν για τους Αφγανούς του ελληνικού στρατού, οι οποίοι μοιράστηκαν τις συγκινητικές αναμνήσεις τους με τη δημοσιογράφο Φιλιώ Κοντραφούρη. 

Το οδοιπορικό της «Κ» στην Καμπούλ, οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι μεταφραστές αλλά και η μαρτυρία του τελευταίου διοικητή τους Έλληνα ταγματάρχη (ΥΠ) Ευάγγελου Σαλαμπάση είχαν καταγραφεί στο παρακάτω ντοκιμαντέρ του Kathimerini.gr.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

«Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, στάλθηκαν από το ΓΕΕΘΑ στο Υπουργείο Εξωτερικών τα πλήρη στοιχεία των Αφγανών μεταφραστών, που είχαν συνεργαστεί με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις  στο Αφγανιστάν, καθώς και μελών των οικογενειών τους.

Η αποστολή των στοιχείων έγινε προκειμένου να εκδοθεί βίζα και  να γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια είναι απαραίτητη για την είσοδο και παραμονή στην Ελλάδα, όσων από τα παραπάνω πρόσωπα το επιθυμούσαν.

Για το ζήτημα είχε επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον ο κ. Δένδιας, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, για να ακολουθήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες από το ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα πλήρη στοιχεία των Αφγανών υπηκόων».