Σαν σήμερα: 7 Ιουνίου 1929 – Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Σαν σήμερα: 7 Ιουνίου 1929 – Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 7 Ιουνίου 1929, ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχημάτισε νέα κυβέρνηση όντας ο αρχηγός του κόμματος που πλειοψηφούσε στη Βουλή, έπειτα από τις εκλογές του Αυγούστου του 1928. Μετά τη συγκρότηση της Γερουσίας ως Νομοθετικού Σώματος και την εκλογή του Αλέξανδρου Ζαΐμη ως προέδρου της, ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Φιλελευθέρων Βενιζέλος έθεσε ως στόχο της κυβέρνησής του την ανάδειξη οριστικού Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας εκτελούσε από το 1924 ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης. Η μη σύσταση της Γερουσίας μέχρι το 1929, όμως, αποτελούσε πρόσκομμα για την οριστική εκλογή του στην προεδρία. Αρχικά ο Κουντουριώτης, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Βενιζέλου κατά το παρελθόν συγκροτώντας μαζί με αυτόν και τον στρατιωτικό Παναγιώτη Δαγκλή τη γνωστή «Τριανδρία» της Εθνικής Αμύνης, απάντησε αρνητικά στην πρόταση του πρωθυπουργού. Τελικά μεταπείστηκε.

Στις 3 Ιουνίου 1929, η Βουλή και η Γερουσία εξέλεξαν τον Κουντουριώτη ως τον πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπέρ της υποψηφιότητάς του τάχθηκαν 259 από τους 309 παρόντες βουλευτές. Λευκό ψήφισαν 44 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονταν είτε από τον αντιβενιζελικό χώρο είτε από τα κόμματα των Αλέξανδρου Παπαναστασίου και Γεώργιου Καφαντάρη. Μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, ο Βενιζέλος υπέβαλε κατά τα ειωθότα της εποχής την παραίτηση της κυβέρνησής του. Σχημάτισε νέα κυβέρνηση στις 7 Ιουνίου.

Λαμβάνοντας θέση σταθερά υπέρ του αντιβενιζελικού χώρου, η «Καθημερινή» σχολίασε αρνητικά («οικτρό») τον σχηματισμό της κυβέρνησης Βενιζέλου στο φύλλο της 8ης Ιουνίου 1929. Ιδιαίτερα η εφημερίδα στάθηκε στο γεγονός ότι ανέλαβαν ή επρόκειτο στο άμεσο μέλλον να λάβουν θέση στην κυβέρνηση άτομα με συμμετοχή στην «Επανάσταση του 1922». Έγραψε συγκεκριμένα: «Η ζωηρά αγανάκτησις την οποίαν ήτο φυσικό να προκαλέση μεταξύ του αντιβενιζελικού κόσμου η υπουργοποίησις του Προέδρου της Επαναστατικής Κυβερνήσεως κ. Γονατά και του μέλους του καταδικάσαντας τους Εξ Επαναστατικού Στρατοδικείου κ. Καραπαναγιώτου ως και η επικείμενη ανάθεσις υπουργείου εις τον υπουργόν επί των Εσωτερικών της Επαναστάσεως κ. Παπανδρέου, εξεδηλώθη χθες και εμπράκτως δια της αποχής του Λαϊκού κόμματος από την συνεδρίασιν της Βουλής».

Συνεχίζοντας, η «Καθημερινή» έγραψε: «Εδημιουργήθη ούτω, ως ανεμένετο, ζήτημα διά την περαιτέρω θέσιν του Λαϊκού κόμματος μετά την ακολουθούμενην υπό του κ. Βενιζέλου τακτικήν, ήτις παν άλλο ή ανταποκρίνεται προς την τακτικήν την οποίαν ηκολούθησε το Λαϊκόν κόμμα επί θυσία ζωτικών συμφερόντων του μετελθόν από των εκλογών και εντεύθεν πολιτικήν τείνουσαν προς πλήρη λήθην του παρελθόντος και παγίωσιν του ομαλού πολιτικού βίου».

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 7 Ιουνίου 1929 – Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή