Σαν σήμερα: 4 Ιουλίου 2004 – Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στο Euro

Σαν σήμερα: 4 Ιουλίου 2004 – Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στο Euro

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουν περάσει 57 λεπτά από την έναρξη του μεγάλου τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στο στάδιο Ντα Λουζ της Λισαβόνας, όπου η «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης και έως τότε φαβορί, Πορτογαλία, έρχεται αντιμέτωπη με την Εθνική Ελλάδας. Ο Άγγελος Χαριστέας, έπειτα από ασίστ του Άγγελου Μπασινά, καταφέρνει να βάλει γκολ με κεφαλιά. Το 1-0 ήταν και το τελικό σκορ, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε μεγάλη νικήτρια και να κατακτά το κύπελλο.

«Ένωσαν τους Έλληνες – Νέοι λαϊκοί ήρωες οι παίκτες της Εθνικής», γράφει στο πρωτοσέλιδό της στις 7 Ιουλίου η «Καθημερινή» (είχε προηγηθεί αργία και απεργία). Δίπλα από μια φωτογραφία του κατάμεστου Καλλιμάρμαρου, όπου οι Έλληνες υποδέχθηκαν τους νικητές, έγραφε η εφημερίδα: «Το ποδόσφαιρο, η μεγάλη και ανέλπιστη, πέραν κάθε προσδοκίας, κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, συνεπήρε και συνένωσε όλους τους Έλληνες σε μια μοναδική, αυθόρμητη εκδήλωση γιορτής και απερίγραπτης χαράς. Νέοι και γέροι, παιδιά και γυναίκες, σε πόλεις και χωριά, συνενώθηκαν σε ένα απίστευτο γλέντι ευφορίας και επιτυχίας, είδαν τη νίκη της Εθνικής Ομάδας σαν κάτι δικό τους, σαν μια ευκαιρία να πετάξουν ψηλά, να ξεπεράσουν τα καταθλιπτικά του προσωπικού και κοινωνικού βίου. Ένιωσαν άπαντες ότι έχουν μερίδιο στην ευτυχία, κατανίκησαν τις διαφορές και πέρασαν στη σφαίρα του ιδεατού, θυμίζοντας άλλες εποχές, άλλων αγώνων. Τηρουμένων των αναλογιών, τέτοιες λαϊκές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις χαράς παρατηρήθηκαν μόνο σε μεγάλες εθνικές στιγμές. Οι πολίτες βγήκαν στο δρόμο να προϋπαντήσουν τους νικητές, τους δικούς τους νέους λαϊκούς ήρωες, μεταδίδοντας παντού στον κόσμο, ότι τούτη η χώρα, που τόσο αμφισβητήθηκε με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορεί και μάλιστα καλά».

Η μεγάλη επιτυχία της εθνικής ερχόταν σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετώπιζε σωρεία αρνητικών δημοσιευμάτων σχετικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων: «Και ξαφνικά, η ομοβροντία αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετετράπη σε ποταμό άρθρων με θετικές αναφορές. Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο έφτασε να θεωρείται από κάποιους αρθρογράφους, που έως πρόσφατα μας… έσερναν τα εξ αμάξης, ως απόδειξη ότι θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η ολυμπιακή προετοιμασία! Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η επιτυχία της εθνικής ομάδας στην Πορτογαλία δίνει μεγάλη επικοινωνιακή ανάσα στη ΔΟΕ, την “Αθήνα 2004” και την κυβέρνηση», σχολίαζε η «Κ».

Ενθουσιώδη ήταν και τα διεθνή αθλητικά ρεπορτάζ. «“Τα μειονεκτήματα της Εθνικής Αγγλίας αποκαλύπτονται από την ελληνική επιτυχία”, τιτλοφόρησε το άρθρο του ο επικεφαλής του αθλητικού ρεπορτάζ της βρετανικής Τimes, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες σήκωσαν το τρόπαιο παίζοντας το ίδιο αμυντικό παιχνίδι με τους Άγγλους, διακρινόμενοι ωστόσο για την οργάνωση και την πειθαρχία που τους προσέδωσε ο Ρεχάγκελ. “Η χελώνα δείχνει τον δρόμο στον λαγό”, λέει ο Guardian αναφερόμενος στην απρόσμενη νίκη των Ελλήνων. Με τη νίκη του πυγμάχου Μοχάμετ Άλι επί του Σόνι Λίστον και του Τζορτζ Φόρμαν, συγκρίνει η βρετανική Ιndependent την επιτυχία της εθνικής μας ομάδας».

Από την άλλη, η ελληνική επιτυχία είχε και κάποιες απρόσμενες παρενέργειες: «[…] Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Jakarta Ρost της Ινδονησίας: “Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής για τις βουλευτικές εκλογές σε περιφέρεια της δυτικής Τζακάρτα, έχασαν τον ύπνο τους μιας και ο τελικός του Εuro, τον οποίο παρακολούθησαν είχε λήξει μόλις δύο ώρες πριν τις 7, ώρα έναρξης της ψηφοφορίας”».

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και τα συνθήματα των Ελλήνων φιλάθλων: «Σήκωσέ το το τιμημένο, δεν μπορώ δεν μπορώ να περιμένω», «Ότο Ρεχάγκελ μ’ έκανες μάγκα, δε φεύγω τώρα μάνα στείλε κι άλλα φράγκα», «Νιώσατε τη γλύκα μας και πάλι Πορτογάλοι, Πορτογάλοι», «Δεν βάλατε μυαλό δεν βάλατε μυαλό, ήττα στην πρεμιέρα, ήττα στον τελικό», κ.ά. Μάλιστα, πολλοί Έλληνες φάνηκαν ιδιαίτερα προληπτικοί: «Η Παναγιώτα είχε τη δική της στολή σε κάθε αγώνα: τζιν με λευκό φανελάκι. Επινε δε σε όλους τους αγώνες μισή μπίρα μέχρι τα μισά του ημιχρόνου και μέχρι το σφύριγμα της λήξης μόνο νερό! Ο Γιάννης άναβε τσιγάρο στα πρώτα πέντε λεπτά του πρώτου και του δεύτερου ημιχρόνου, ενώ ο Δημήτρης παρακολούθησε όλους τους αγώνες από την ίδια καφετέρια στην ίδια καρέκλα. Μάλιστα, επειδή στον τελικό κάθισε κάποιος άλλος στη θέση του, τον σήκωσε σχεδόν πραξικοπηματικά, για να μη χαλάσει το… γούρι!», ανέφερε η «Καθημερινή».

Τέλος, όπως υπογράμμισε και στις δηλώσεις του μετά τον θρίαμβο ο χρυσός σκόρερ Άγγελος Χαριστέας: «Είναι σαν παραμύθι. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης. Κάτι τέτοιο συμβαίνει μια φορά στα χρονικά. Είμαστε η καλύτερη ομάδα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Μια στιγμή μοναδική, που ίσως να μην την ξαναζήσουμε ποτέ. Περάσαμε πάνω από μεγάλες ομάδες και σήμερα είχαμε απέναντί μας μια πολύ καλή Πορτογαλία. Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας».

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 4 Ιουλίου 2004 – Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στο Euro-1
Σαν σήμερα: 4 Ιουλίου 2004 – Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στο Euro-2
Σαν σήμερα: 4 Ιουλίου 2004 – Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στο Euro-3
Σαν σήμερα: 4 Ιουλίου 2004 – Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στο Euro-4
Σαν σήμερα: 4 Ιουλίου 2004 – Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στο Euro-5
Σαν σήμερα: 4 Ιουλίου 2004 – Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στο Euro-6
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή