ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Με την Καθημερινή της Κυριακής: ο Γαστρονόμος μαγειρεύει για τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής μας

me-tin-kathimerini-tis-kyriakis-o-gastronomos-mageireyei-gia-ta-kalytera-christoygenna-tis-zois-mas-2350855

Επτά όνειρα, επτά επεισόδια ευωχίας σκηνοθετήσαμε σε αυτό το τεύχος, με πρόσχημα το τραπέζι των Χριστουγέννων. Επτά γιορτινά μενού, καθένα από τα οποία ένας ολόκληρος κόσμος με τη δική του ξεχωριστή ατμόσφαιρα, αισθητική, ύφος.

Το πρώτο: Ένα μεσημέρι Χριστουγέννων, σε ένα μεγαλοαστικό αθηναϊκό σπίτι των αρχών του 20ού αιώνα. Μια φωτογραφία ασπρόμαυρη ζωντανεύει στο Μέγαρο Υπατία, σε αυτό το «μενταγιόν στην ιστορία της Αθήνας», όπως γράφει ο Νίκος Βατόπουλος, που πρώτη φορά ανοίγει τις πύλες του για μια τέτοια φωτογράφιση.

me-tin-kathimerini-tis-kyriakis-o-gastronomos-mageireyei-gia-ta-kalytera-christoygenna-tis-zois-mas0

Και τι θα φάνε οι εκλεκτοί συνδαιτυμόνες; Τι θα έτρωγαν, αλήθεια; Την απάντηση μας δίνει η Καλλιρρόη Παρρέν, η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, φεμινίστρια και εκδότρια της «Εφημερίδας των Κυριών» (1887-1917), η οποία δεν παρέλειπε να τροφοδοτεί τις αναγνώστριές της με συνταγές και μαγειρικές συμβουλές. Το χριστουγεννιάτικο μενού αλά Παρρέν είναι ο καθρέφτης της αστικής κοινωνίας της εποχής: ένα κράμα αστικής μεγαλοπρέπειας και επαρχιωτισμού, γαλλικών επιρροών και ρουστίκ καταβολών. Και με τη δημιουργική επιμέλεια του σεφ Αστέριου Κουστούδη παραμένει διαχρονικό.

Ο Χριστουγεννιάτικος Γαστρονόμος κυκλοφορεί στις 08/12 με την Καθημερινή της Κυριακής.

me-tin-kathimerini-tis-kyriakis-o-gastronomos-mageireyei-gia-ta-kalytera-christoygenna-tis-zois-mas2