Εύκολο / Μερίδες: 4 / Προετοιμασία: 10΄ / Χρόνος: 20΄
Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα o σεφ Δημήτρης Γιγίνης μαγειρεύει σούπα βελουτέ με μπρόκολο.
*Ο Δημήτρης Γιγίνης είναι σεφ του εστιατορίου Sea Satin Nino στον όρμο Κορθίου στην Άνδρο.
- 800 γρ. μπρόκολο, χωρισμένο σε μπουκέτα και η βάση χοντροκομμένη
- 200 γρ. πράσα, χοντροκομμένα
- 200 γρ. πατάτες, χοντροκομμένες
- 50 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 πρέζα κάρδαμο σκόνη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
- αλάτι και πιπέρι
- 2 λίτρα ζωμός κότας, λαχανικών ή βοδινού, προαιρετικά
Για το σερβίρισμα
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 2 φέτες χωριάτικο ψωμί, χοντροτριμμένες και ροδοψημένες στον φούρνο
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Διαδικασία
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και σοτάρουμε τα πράσα και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε την πατάτα και το μπρόκολο και σοτάρουμε για ακόμα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και σκεπάζουμε όλα τα υλικά με νερό ή ζωμό.
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για περίπου 20-25 λεπτά.
Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή την μεταφέρουμε σε μπλέντερ και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει βελουτέ.
Σερβίρουμε αν θέλουμε με κουταλιές κρέμας γάλακτος, με τριμμένο τυρί ή/και ψίχουλα ψωμιού ροδοψημένα στον φούρνο.
Στο ποτήρι μας: Chardonnay, Σαββατιανό ή Μαλαγουζιά.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr