Πού θα φάμε το καλύτερο gelato στην Αθήνα

Πού θα φάμε το καλύτερο gelato στην Αθήνα

Ο πιο σύντομος δρόμος για Ιταλία περνάει μέσα από τις αγαπημένες μας αθηναϊκές τζελατερίες.

8' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί υποστηρίζουν ότι, όταν δοκιμάσεις παγωτό στην Ιταλία, δεν υπάρχει γυρισμός. Πλέον συγκρίνεις τα πάντα με αυτό. Ακόμα κι έτσι, όμως, τα νέα από τις τζελατερίες της Αθήνας είναι πολύ καλά. Νέες γεύσεις, καινούργιες τεχνικές αλλά και ολόφρεσκα παγωτατζίδικα μας ανοίγουν ακόμα περισσότερο την όρεξη για το αγαπημένο παγωμένο επιδόρπιο. Εμείς γυρίσαμε όλη την πόλη, πήγαμε στα παλιά και γνώριμα στέκια, αλλά και σε όσα καινούργια έχουν ανοίξει, και δοκιμάσαμε ό,τι νόστιμο έχουν να μας προτείνουν. Αυτές είναι οι αγαπημένες μας διευθύνσεις για gelato στην Αθήνα:

Δοκιμάζουμε το fior di latte στο Epik Gelato

Στριμωγμένη ανάμεσα σε μια πιτσαρία και ένα μπαρ, αυτή η τζελατερία δεν είναι μόνο χαριτωμένα ρετρό, αλλά έχει και ωραίο παγωτό. Κάτω από τις νέον πινακίδες, οι υπάλληλοι με τα διπλωτά λευκά καπελάκια γεμίζουν κύπελλα με γεύσεις που σε πάνε διακοπές. Όλα είναι φτιαγμένα με φρέσκο αγελαδινό γάλα από τη Μονή Τιμίου Σταυρού στην Κόρινθο, χωρίς σκόνες και με φυσικά διαλεχτά υλικά απ’ όλη την Ελλάδα. Αν θέλετε να ταξιδέψετε νοερά προς Ιταλία μεριά, δοκιμάστε fior di latte για γνήσια γαλατένια γεύση ή το φίνο φιστίκι, που αλατίζεται ελαφρά με αφράλα Κρήτης. Με έμπνευση από την Ιταλία, αλλά με ελληνικό χαρακτήρα, είναι η επιλογή σύκο-κατίκι, όπου το κατίκι Δομοκού αντικαθιστά τη ρικότα. Η γεύση σύκου και το ωραίο ανοιχτοπράσινο χρώμα έρχεται από γλυκό κουταλιού αγριόσυκο που φτιάχνει η οικογένεια Τέσκου στην Ικαρία.

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105

Πού θα φάμε το καλύτερο gelato στην Αθήνα-1

Παραγγέλνουμε (ξανά και ξανά) το φιστίκι του Le Greche

Τα γούστα είναι γούστα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο φιστίκι. Δεν έχω δοκιμάσει στην Αθήνα άλλο που να είναι τόσο απαλό, πυκνό σε γεύση και πολυδιάστατο σαν το φιστίκι του Le Greche, που φτιάχνεται με τη «χρυσή» ποικιλία σικελικού φιστικιού. Η Εύη Παπαδοπούλου, που σπούδασε το gelato στο πλευρό των καλύτερων στην Ιταλία και μετά γέμισε ουρές τη Μητροπόλεως, προτείνει για φέτος τη νέα γεύση cannolo siciliano, με ανθότυρο Κρήτης, φλούδες πορτοκαλιού, κομμάτια μαύρης σοκολάτας και σπασμένα cannoli. Αλλά και με τα κλασικά της, όπως τη ζαμπαγιόνε –κρέμα με κρόκους αυγού και κρασί Μarsala–, το τιραμισού, την τζιαντούγια, το fior di latte ή το ανθότυρο με περγαμόντο και Aperol, στο Le Greche είναι πάντα happy hour. Για κάτι πιο χορταστικό ζητάμε brioche con gelato, δηλαδή παγωτό μέσα σε φρέσκο, μαλακό μπριός, όπως συνηθίζεται να σερβίρεται στη Σικελία. Στο κατάστημα έχουν brioche col tuppo, που κυριολεκτικά μεταφράζεται «μπριός με κότσο», καθώς το σχήμα τους θυμίζει το χαμηλό σινιόν που έπιαναν τα μαλλιά τους οι γυναίκες στο ιταλικό νησί.

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, Τ/216-70.06.458 και Λεωφ. Μεσογείων 456, Τ/210-01.01.617

Πού θα φάμε το καλύτερο gelato στην Αθήνα-2

Ζητάμε ένα «φιλάκι» από το Django

Αν ακούσει κανείς τον Κωνσταντίνο Καρακατσάνη να μιλάει για την πρώτη ύλη του –τα αγριόσυκα από το νησί του, που παίρνουν γεύση από τις θυμαριές και τραβάνε με τις ρίζες τους αλάτι από τη θάλασσα, τα βιολογικά πεπόνια που μοσχομυρίζουν, τις διαλεγμένες φράουλες–, θα καταλάβει γιατί το μικρό του παγωτατζίδικο στη Σύρο είναι φημισμένο και οι ουρές στο νέο του κατάστημα στο Κουκάκι απλώνονται μέχρι πίσω πίσω στο πεζοδρόμιο. Στο ανοιχτό παρασκευαστήριο θα δούμε πώς φτιάχνεται το απόλυτα φυσικό παγωτό του Django και έπειτα θα δοκιμάσουμε μία από τις δεκάξι γεύσεις που βγαίνουν από αυτό καθημερινά, σε περιορισμένες ποσότητες. Το αθώα σοκολατένιο bacio θα μας θυμίσει τα διάσημα σοκολατάκια από την Περούτζια, με το ασημόχαρτο και τα ερωτοχτυπημένα σημειώματα. Στην πραγματικότητα παίρνει το όνομά του από το «φιλάκι» των μαμάδων και των γιαγιάδων στη Σικελία, που ελλείψει σοκολάτας έφτιαχναν με φουντούκια, κακάο και ζάχαρη αυτή την πραλίνα που δεν άφηνε κανέναν στενοχωρημένο.

Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/6937-395.363

Πού θα φάμε το καλύτερο gelato στην Αθήνα-3

Στο Τυράκειον, για ελληνικό gelato di riso με γάλα από την Τζια

Για gelato di riso στην πιο αγνή, ελληνική του εκδοχή θα περάσουμε μια βόλτα από το Τυράκειον. Με γάλα από τα δικά τους ζώα στην Τζια, δύο από τα αδέρφια της οικογένειας Μυκονιάτη, ο ένας τυροκόμος και ο άλλος ζαχαροπλάστης, φτιάχνουν τυριά και παγωτό, ενώ η υπόλοιπη φαμίλια προσέχει τη φάρμα στο νησί. Το παγωτό ρυζόγαλο είναι κρεμώδες, γεμάτο με αρώματα από το γάλα, και οι κόκκοι ρυζιού που το στολίζουν είναι παγωμένοι και απολαυστικά al dente. Το φουντούκι, η στρατσιατέλα, το φραγκόσυκο, το ρόδι με χυμό ροδιών από την Κέα και το φανταστικό λεμόνι, επίσης με λεμόνια απ’ το νησί, είναι μόνο μερικές από τις γεύσεις που αξίζουν δοκιμή.

Ερατοσθένους 71, Άγιος Δημήτριος, Τ/210-97.64.516

Πού θα φάμε το καλύτερο gelato στην Αθήνα-4

Δροσιζόμαστε όπως ο Πάπας στο Oggi

Η τεχνογνωσία του Ιταλού μαέστρου του παγωτού Carmelo Chiaramida (που είναι και επίσημος προμηθευτής του Βατικανού, παρακαλώ!) έφτασε πέρυσι το καλοκαίρι και στην Αθήνα. Εννοείται χωρίς χρωστικές και συντηρητικά, αυτή η τζελατερία φτιάχνει καθημερινά artigianale παγωτό με ιταλική τεχνική. Η ρικότα έρχεται από την Πούλια, το ίδιο και το μασκαρπόνε, ενώ τα φιστίκια φτάνουν από το Μπρόντε και τα φουντούκια από την Άβολα στη Σικελία. Δοκιμάσαμε βελούδινο τιραμισού με σαβαγιάρ βουτηγμένα σε σιρόπι εσπρέσο και κακάο, crema di mascarpone με ένταση από το κρασί Μarsala και pulcinella με φρέσκια ρικότα, ξύσμα πορτοκαλιού και τριμμένο φιστίκι με επικάλυψη σοκολάτας. Το σχεδόν μαύρο puro fondente δεν έχει γάλα, αλλά μόνο σκούρα σοκολάτα και είναι εθιστικά μαστιχωτό.

Βουλής 17, Σύνταγμα, T/210-32.46.995

Πού θα φάμε το καλύτερο gelato στην Αθήνα-5

Στο Παγκράτι, για τζιαντούγια από το Μαραμπού

Μια γευσιγνώστρια κρασιών βρίσκεται πίσω από το μικρούλι Μαραμπού στην πολυσύχναστη Αρχελάου. Αφού εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη, άνοιξε στη γειτονιά της, το Παγκράτι, αυτή την τζελατερία. Καθημερινά, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά υλικά από την Ιταλία και μέρη της Ελλάδας, η Βίκυ Περιστάνογλου πειραματίζεται με καινούργιες γεύσεις, κερδίζοντας τους Παγκρατιώτες και όχι μόνο. Στον μαυροπίνακα θα δούμε κλασικές αξίες, όπως fior di latte και τζιαντούγια με φουντούκια απ’ το Πιεμόντε, αλλά και πιο απρόσμενες γεύσεις, όπως η μαύρη μπίρα. Για το πλούσιο, κρεμώδες σορμπέ φιστίκι και μόνο αξίζει η βόλτα στη γειτονιά.

Αρχελάου 17, Παγκράτι, Τ/210-72.47.037

Πού θα φάμε το καλύτερο gelato στην Αθήνα-6

Το τέλειο παγωμένο τιραμισού το βρίσκουμε στο La Mole

Ο Ιταλός της Πεύκης έχει φανατικούς θαυμαστές και η τζελατερία του, αν και μακριά από το κέντρο, είναι μία από τις απαραίτητες στάσεις στον γύρο παγωτού της Αθήνας. Ο Marco Muré έχει συνεχώς έμπνευση και κάθε φορά θα βρούμε και διαφορετικές γεύσεις να έχουν γεμίσει την προθήκη. Αυτές τις μέρες συνδυάζει το ζαμπαγιόνε του με μικρά κομμάτια από κόκκους καφέ, που κριτσανίζουν ελαφρά και «ξυπνάνε» την απαλή κρέμα. Το τιραμισού του έχει παντεσπάνι ελαφρά περασμένο από εσπρέσο και ρούμι, ενώ η zuppa inglese (εγγλέζικη σούπα), δηλαδή το ιταλικό γλυκό που προέκυψε μάλλον από ελεύθερη ερμηνεία του αγγλικού trifle, γίνεται εδώ με παγωτό βανίλια, κομμάτια σοκολάτας και παντεσπάνι βουτηγμένο στο χαρακτηριστικά κατακόκκινο και παλιακό λικέρ alchermes. 

Λεωφ. Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τ/210-80.62.594

Πού θα φάμε το καλύτερο gelato στην Αθήνα-7
Φωτ. Μιχάλης Παππάς

Για «ιταλικό μαντολάτο» θα πάμε στο Arte Italiana 

Το εξωτερικό του καταστήματος μπορεί να μη φωνάζει artigianale, αλλά το αχνό πράσινο και το αίσθημα χαδιού που αφήνει το παγωτό φιστίκι λένε άλλα. Με καταγωγή από την Ανκόνα, ο ιδιοκτήτης ήρθε κάμποσες φορές στην Ελλάδα για διακοπές και από το 2007 εγκαταστάθηκε εδώ με την οικογένειά του και επιδόθηκε στην τέχνη του gelatiere. Από τότε συνεχίζει να φτιάχνει ελαφρύ, ποιοτικό gelato με χαμηλά ποσοστά ζάχαρης και λιπαρών. Ανάμεσα στις τελευταίες εμπνεύσεις του: η γεύση μάλαγα (με σταφίδα και κρασί Μarsala) και το τοροντσίνο, σαν αποδομημένο ιταλικό μαντολάτο γεμάτο κομμάτια φιστικιού και αμυγδάλου. 

Πλατεία Hρώων Πολυτεχνείου 29, Λαύριο / Γληνού και Υλίκης 1Α, Καματερό / Λεωφόρος Π. Ράφτη 38, Πόρτο Ράφτη / Μπελογιάννη 85, Νίκαια, Τ/210-93.56.593

Πού θα φάμε το καλύτερο gelato στην Αθήνα-8

Δοκιμάζουμε λίγο απ’ όλα στο Solo Gelato

Όταν είσαι τρίτης γενιάς παγωτοποιός όπως ο Νίκος Χριστογεώργος, κάτι παραπάνω πρέπει να ξέρεις. Ο παππούς του είχε γαλακτοπωλείο στο Χαλάνδρι από το 1930, όπου έφτιαχνε καϊμάκι σε ξύλινο κάδο, και το 1967 η οικογένειά του ήταν από τους πρώτους που έφεραν παγωτομηχανή Frigo στην Ελλάδα. Βραβευμένο σε μεγάλους διαγωνισμούς και σταθερά στις λίστες με τα αγαπημένα παγωτά των Αθηναίων, το Solo Gelato μένει μακριά από συντηρητικά και χρωστικές. Δεν θα φύγουμε χωρίς να δοκιμάσουμε την ομώνυμη φρέσκια κρέμα με αμύγδαλο και amaretto και την τριλογία από μονοποικιλιακές σοκολάτες (τζιαντούγια, λευκή και σκούρα) και το φουντούκι από το Πιεμόντε.

Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.622

Ανακαλύπτουμε ένα σικελικό υπερθέαμα στο Fatto a Mano 

Αν δεν έχετε δει cassata siciliana. Παντεσπάνι βουτηγμένο σε λικέρ έχει, γέμιση από τυρί ρικότα έχει, πράσινο μάρτσιπαν και γιρλάντες από γκλασαρισμένα πολύχρωμα φρούτα επίσης έχει. Αυτό το τεκνικόλορ υπερθέαμα από τη Σικελία έγινε φέτος παγωτό στο Fatto a Mano. Για κάτι πιο μίνιμαλ, το παγωτό με γεύση καφέ αξίζει δοκιμή, καθώς οι κόκκοι καφέ ψήνονται επιτόπου και εκχυλίζονται στο γάλα. Το μασκαρπόνε-μανταρίνι είναι νέα είσοδος, που εξισορροπεί ωραία τη φρεσκάδα με την πληθωρική κρέμα. 

Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, Τ/210-57.77.407

Κάνουμε στάση στο Cremino για τη μόκα

Ξεκάθαρα το πιο «σπιτικό» παγωτό αυτής της λίστας, το Cremino είναι το λιλιπούτειο, χωρίς ταμπέλες και καταλόγους παγωτατζίδικο της κ. Αθανασίας Καταλιάκου, που κρύβεται στη Νίκης λίγο πριν από την Πλάκα. Στις τρεις-τέσσερις καρέκλες του μπορεί κανείς να καθίσει για να βρει λίγη σκιά από τον ήλιο του κέντρου και να ξαποστάσει απολαμβάνοντας την κουβέντα με την ιδιοκτήτρια, η οποία κάνει το παγωτό της δίχως παγωτομηχανή, αλλά χτυπώντας κάθε τόσο τα παγωμένα της μείγματα με το μίξερ, όπως θα κάναμε κι εμείς στο σπίτι. Οι γεύσεις, που αλλάζουν καθημερινά, συχνά αρωματίζονται με μπαχαρικά (όπως το φιστίκι με κάρδαμο) και πολλές φορές έχουν αέρα Ιταλίας (σαν την πραγματικά απολαυστική μόκα). 

Νίκης 50Α, Σύνταγμα, Τ/6948-430.104

Κάτι ξέρουν οι Ιταλοί

6 tips για να απολαύσουμε το παγωτό μας σαν να ήμασταν στη Νάπολη

  • Δοκιμάζουμε την αγαπημένη μας γεύση gelato όπως στη Σικελία, μέσα σε ένα φρέσκο, φουσκωτό ψωμάκι μπριός.
  • Για τις ζεστές ημέρες παραγγέλνουμε τον συνδυασμό fragola-limone. Η φράουλα και το λεμόνι ταιριάζουν ιδανικά και επιπλέον μας δροσίζουν με την ξινάδα τους. 
  • Κρατάμε για το βραδάκι τις πιο βαριές γεύσεις και, αν θέλουμε να συνοδεύσουμε με κάτι ακόμα το παγωτό φιστίκι, ζητάμε τζιαντούγια. 
  • Για το πιο γρήγορο και πολυεπίπεδο επιδόρπιο, κλείνουμε τα καλοκαιρινά γεύματα με affogato (σημαίνει «πνιγμένο» στα ιταλικά), περιχύνοντας με μία δόση ζεστού εσπρέσο μία μπάλα παγωτό βανίλια. Πικρό, γλυκό, παγωμένο, ζεστό και πανεύκολο. 
  • Παραγγέλνουμε το παγωτό μας con panna, δηλαδή «με κρέμα». Δεν είναι τίποτε άλλο από μια πλούσια, άγλυκη σαντιγί που σερβίρεται μέσα από μπολ με μια μεγάλη κουτάλα. Στις πολύ αυθεντικές εκδοχές, η κρέμα μπαίνει στη βάση στο χωνάκι, με το παγωτό να «κάθεται» από πάνω.
  • Αντί για κουτάλι χρησιμοποιούμε το μπισκοτάκι για να φάμε το gelato. Είναι και πιο νόστιμο, και οικολογικό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή